Milyar kullanıcıya sahip olan ve Google’dan sonra en büyük arama motoru olan YouTube etki alanını günden güne artırıyor. Haliyle, YouTube markaların dijital pazarlama stratejilerinde önemi oldukça büyük. Bunun bilincinde olarak, içeriğimizde videolarınızı nasıl optimize edeceğiniz ve arama sonuçlarında nasıl yukarıda yer alabileceğinizden bahsettik.
1- Olmazsa Olmaz: Anahtar Kelime Çalışması ile Başlayalım
Anahtar kelime çalışması Google tarafında olduğu gibi; bir arama motoru olan YouTube için de oldukça önemli. YouTube algoritması kullanıcıların yaptığı arama sorguları ile en alakalı sonuçlarla eşleştiriyor. Bu nedenle hedef kitlenizi tanımak ve yaptıkları aramaları bilmek ve buna göre yeni içerikler hazırlamak ya da halihazırdaki videonuzu optimize etmek adına anahtar kelime çalışması olmazsa olmaz! Peki YouTube SEO için anahtar kelime çalışması nasıl yapılır? açıklayalım.
Belirli anahtar kelimeler için arama hacimlerini görmek için kullanabileceğiniz birçok farklı ücretli-ücretsiz araç bulunuyor. Bunlar:
- YouTube Analytics
- Google Trends (YouTube Tab)
- YouTube Arama Önerileri
- Google Ads Keyword Planner
- Keyword Tool
- vidIQ
- Ahrefs Keyword Explorer
- Semrush’s Keyword Magic Tool
Aşağıdaki görselde Magnolia tatlı tarifi videomuz için Ahrefs aracından yararlanarak oluşturulan anahtar kelime ve hacimlerini görebilirsiniz.
2- Potansiyel Anahtar Kelimeleri Bulun
Detaylı bir anahtar kelime çalışması yaptıktan sonra potansiyel anahtar kelimeleri seçmeniz gerekiyor. Hacimli anahtar kelimeler tabii göze hoş gelecektir fakat bu anahtar kelimelerde rekabetin yüksek olacağını unutmayın. Ana anahtar kelimenizi içeren uzun kuyruklu anahtar kelimeleri de analiz etmek oldukça önemli. Aranma hacimleri diğerlerine göre düşük görünse de pozisyonlarınızı artırmak ve videolarınıza izleyici çekmek için biçilmiş kaftan.
Ek olarak video içeriğiyle uyumlu anahtar kelimeleri belirlemek bir o kadar elzem. İçerikle bağdaşmayan anahtar kelimelerden videonuza gelen kullanıcılar videonuzu hızlı bir şekilde terk edecek dolayısıyla video etkileşimleriniz düşecek. Bu durum da YouTube SEO tarafında sizi olumsuz etkileyecektir.
3- Video Başlığınızı İyi Seçin
Hedefleyeceğiniz anahtar kelimeleri belirledikten sonra tabii bu kelimeleri kullanmanız gereken alanlar mevcut. Bunlardan en önemlisi de kuşkusuz video başlığınız. Başlığınızın, videonuzun YouTube arama sonuçlarında yukarıda yer alabilmesi adına ana anahtar kelimenizi içermesi ve mutlaka kullanıcıları videonuza tıklamaya teşvik edecek kelimeler bulundurması gerekir.
Video başlığınız 100 karaktere kadar olabilir fakat arama sonuçlarında ve sidebar gibi diğer video listeme alanlarında kısaltmaları önlemek adına en fazla 70 karakter kullanmalısınız.
Ayrıca Brigssby’nin yaptığı araştırmaya göre ise arama sonuçlarında ilk 20 sırada yer alan videolardaki çoğu başlık, ortalama 47-48 karakter civarında. Bu da demek oluyor ki 50 karakter altında yaratılan başlıklar çok daha iyi performans gösteriyor.
4- Etkili Video Açıklamaları Yaratın
Video açıklaması, videonuzu optimize ederken etkili bir şekilde düzenlemeniz gereken bir diğer önemli alan. Açıklama kısmı, kullanıcılar ve YouTube arama motoru için videonuzun ne hakkında olduğunu anlatmak adına iyi bir fırsat. Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri bu alanda doğal, iyi bir metin ile kullanarak arama sonuçlarında pozisyonunuzu artırabilir aynı zamanda kullanıcıların videonuz ve kanalınız ile etkileşim oranını artırabilirsiniz.
YouTube bu alanda 5.000 karakter kullanımına kadar izin veriyor fakat tahmin edeceğiniz üzere bu alanı gereğinden uzun tutmak arama motoru ve kullanıcılar tarafında pek olumlu etki vermiyor. Aşağıdaki görselde göründüğü gibi; yapılan araştırmalar en verimli video açıklamasının 300 ila 350 kelime arasında olması gerektiğini söylüyor.
Ek olarak, bu alanı kullanıcılar ile etkileşime geçmek adına önemli bir fırsat olduğunu söylemiştik. Açıklama alanında mutlaka kullanıcıları kanalınıza abone olmaya yönlendirin.
Metne, kullanıcıların o terimle ilgili yeni videolar bulması adına yeni bağlantılar oluşturan hashtag’ler ekleyebilirsiniz. Ancak bu alanda da aşırıya kaçmadan 2-3 bağlantı vermek ideal.
Ayrıca uzun videolar paylaşıyorsanız bu alanda kullanıcıyı timestamps yöntemi ile videonuzun farklı bölümlerine yönlendirmek mümkün. Bu sayede kullanıcıları, ilgilendiği konuya direkt olarak aktararak videoda kalma oranlarını artırabilirsiniz. Zaman damgalarına hedef anahtar kelimelerinizi ekleyerek bu kelimelerin görünürlüğünü de artırma şansı bulabilirsiniz.
Timestamps yönteminin bir önemli katkısı da Google arama sonuçlarında aşağıdaki görselde görmüş olduğunuz gibi yer alma fırsatı yakalamak. Google’da anahtar kelime hedeflemesi ve kullanıcının ilgili konuya navigate edilmesi. Harika bir fırsat!
5- Video Etiketleri ile Anahtar Kelime Havuzunu Geliştirin
YouTube video etiketleri videonuzu seo uyumlu hale getirmek adına oldukça etkili fakat bir o kadar da dikkatli olunması gereken bir alan. Yanlış veya spam derecesinde fazla etiket kullanımı videonuzu algoritmaya yanlış ifade etmenize neden olabilir.
Briggsby’nin araştırma göz attığımızda etiket alanında en verimli karakter aralığının 200-300 bandının olduğunu görüyoruz.
Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de etiket olarak eklediğimiz anahtar kelimelerin kelime sayısı. Örnek olarak; “magnolia”, “tatlısı”, “tarifi” gibi 3 etiket yaratmak yerine “magnolia tatlısı tarifi” şeklinde tek bir etiket yaratmalısınız. Aşağıdaki görselde 2-3 kelimelik etiketlerin en iyi performansı verdiğini görebilirsiniz.
Etiketleri kullanırken anahtar kelime araştırmanızı biraz genişletebilir rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri kullandığına göz atabilirsiniz. Ayrıca bu alan uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanmak adına iyi bir fırsat. Neler yapabiliriz? Gelin bir bakalım.
Etiket Oluşturma Fikirleri
Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin öneminden bahsetmiştik. Bu anahtar kelimeleri tespit etmenin en önemli yollarından biri de kuşkusuz YouTube aramalarından faydalanmak. Ana anahtar kelimenizi -birden fazla olabilir- YouTube’da arama kutucuğuna yazdığınızda aşağıdaki görselde olduğu gibi önünüze bazı öneriler geliyor olacak. Bu anahtar kelimeler kullanıcıların sıklıkla yaptığı aramalar olup algoritma tarafından güncel olarak aktarılıyor. Bu nedenle videonuz için uygun uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bu alanı kullanarak bulabilir ve etiketlerinizi oluşturabilirsiniz.
VidiQ – Rakip Analizi
Etiketleri oluştururken ana anahtar kelimenizde arama sonuçlarında yer alan popüler videoların etiketlerine mutlaka göz atmalısınız. Bu etiketler, size etiket oluşturma konusunda yeni fikirler verebilir. Ayrıca etiketler konu ile alakalı videolarda önerilen video olarak görünmenize yardımcı olurlar. Etiketleriniz popüler bir videonun etiketleriyle eşleşiyorsa, bu videolardan kendinize izleyici çekme şansı bulabilirsiniz.
Aşağıda magnolia tarifi ile ilgili popüler bir videonun etiketlerini VidiQ aracı ile görünümünü bulabilirsiniz. Etiketlerin yanında bu anahtar kelimede videonun arama sonuçlarında hangi sırada olduğu bilgisi de bulunuyor. Bu sıralamalar ilgili anahtar kelimelerin video ile ne kadar alakalı olduğunu ve rekabetin ne derecede olduğu bilgisini de size veriyor.
Bonus:
Etiketler alanında anahtar kelimelerinizi önem sırasına göre sıralayarak YouTube algoritmasının işini kolaylaştırın. Özellikle ilk etiketinizi ana anahtar kelimeniz yaparak odak noktayı belirleyebilirsiniz.
6- İzleyici Etkileşimine Dikkat ! Video Uzunluğu
Pek çok içerik üreticisinin aklındaki önemli sorulardan biri video uzunluğu. Videonuzun uzunluğu direkt olarak bir sıralama faktörü değil fakat dolaylı olarak izleyici davranışı ile ilgili birkaç önemli etkileşime etki ediyor. Yukarıda bahsettiğimiz Briggsby’nin araştırmasına göre en çok beğenilen videolar 10 ile 16 dakika arasında değişiyor.
5 dakikadan kısa videolar daha az oranda olumlu yorum alma eğilimindeyken 16 dakikadan uzun videolarda ise kullanıcı odağı kaybediyor ve bu durum da videonun etkileşim durumuna olumsuz olarak yansıyor. Bu olumsuz kullanıcı davranışları algoritmalara da pek ala yansıyor. Aşağıdaki görselde göreceğiniz üzere yapılan araştırmalar kısa videoların arama sonuçlarında daha kötü sonuçlar aldığını gösteriyor.
Arama sonuçlarında ilk 5 sırada yer alan videolara bakıldığında ise ortalama video uzunluğunun 11 dakika 44 saniye olduğu görülüyor.
Fakat bu verilerin ortalama veriler olduğunu ve video konusu gibi birçok değişken olduğunu hesap etmeyi unutmayın. Hedeflediğiniz anahtar kelime ve sizinle aynı konuyu içeren video uzunluklarına göz atmakta fayda var.
7- Dikkat Çekici Thumbnailler Tasarlayın
Thumbnail, tahmin edileceği üzere arama sonuçlarında kullanıcıların ilk fark ettiği alan. Bu nedenle kullanıcıya ilk izlenimi iyi vermek, görüntüleyenlerin dikkatini çekeceği bir görsel kullanmak tıklama oranlarını artırmak adına oldukça önemli. Kaliteli bir içeriğiniz dahi olsa; bunu arama sonuçlarında tıklanabilir kılmadığınız sürece kullanıcıyı videonuza çekmekte zorluk çekebilirsiniz.
Videonuzun neyle alakalı olduğunu gösteren ve en önemlisi de sizi arama sonuçlarında yer alan diğer video görsellerinden farklı kılacak bir thumbnail hazırlayın. YouTube’un araştırmasına göre, en iyi performans gösteren videoların %90’ı özel bir thumbnail kullanıyor.
Öneri: Etkili bir YouTube Thumbnail hazırlamak için Canva’nın ücretsiz templatelerinden yararlanabilirsiniz.
8- Kullanıcı Etkileşimlerini Artırın
YouTube SEO çalışmalarının yanı sıra videonuza gelen kullanıcıların etkileşimlerinin payı da hafife alınmayacak kadar büyük. Videonuza yorum ve beğeni almak, abone sayısını artırmak ve izlenme süreleri gibi kullanıcı etkileşimlerini YouTube oldukça önemsiyor ve bu da arama sonuçlarında aldığınız sıralamaya etki ediyor. Bu nedenle, kullanıcıları her zaman videonuzla bir şekilde etkileşime girmeye teşvik etmek öncelikli stratejilerden biri olmalı! Nasıl mı?
Kanalınıza Abone Olmaya Teşvik Edin
YouTube, videolarınızı izledikten hemen sonra kanalınıza abone olan kullanıcıların sayısını takip ediyor ve önemsiyor. Bu yüzden, videolarınızdan biri çok sayıda yeni abone çekerse, bu videonuza ilginin yüksek olduğunu gösteriyor ve arama sonuçlarında sıralama kazanmasında önemli rol oynuyor.
Bu nedenle, videonuzu kapatmadan önce mutlaka izleyicilerden kanalınıza abone olmalarını rica edin ve aşağıdaki görselde olduğu gibi bitiş ekranınızda bir call to action butonuna yer verin. Abone olmaya karar veren izleyicileriniz için işi kolaylaştıracak ve diğer izleyicileri de abone olmaya davet edecek.
Yorumun Gücü
Dan Brian’ın 1.3 milyon arama sonucu analizine göre videoya gelen yorum sayısının arama sonuçlarında üst sıralarda yer almakla etkili bir şekilde ilişkili olduğu görülüyor. Yorumlar kullanıcıların etkileşime geçebileceği en önemli alan. Algoritmanın kullanıcı etkileşimlerini önemsediğini göz önüne alındığında bu sonuç pek sürpriz değil.
İzleyicileri yorum yapmaya teşvik etmek adına yorumlarda bir konuşma başlatabilirsiniz. İlk yorumu yayınlayın ve yorum bölümünüzün en üstüne sabitleyin. Gören kullanıcıların yanıt vermeleri ve etkileşim kurmaları olası.
Beğeniler
Video beğenileri algoritmaya olumlu sinyal göndermenin en önemli yollarından biri. Backlinko’nun yaptığı araştırma da bu fikri destekliyor. Videolara gelen beğeni sayısının arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak ile doğrudan ilişkisi var.
Video Paylaşımları
Videonuzun Facebook, Linkedin gibi sosyal mecralarda paylaşılma sayısının da bir sıralama faktörü olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalarda diğer alanlar gibi doğrudan bir orantı görülüyor. Paylaşımlar da algoritmaya güçlü sinyal gönderen metriklerden biri. Bu nedenle izleyicilerinizi videonuzu paylaşmaya mutlaka yönlendirmelisiniz.
Sonuç
YouTube SEO çalışmaları yapmadan önce en önemli noktanın kaliteli içerik üretmek olduğunun da altını çizmek gerek. Doğru optimizasyon çalışmaları ile bir yere kadar kullanıcıların videonuzu ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz fakat gelen kullanıcının videonuz ile etkileşimi olumsuz olursa sürdürülebilir bir başarı elde edemezsiniz. Her şeyin başının kaliteli içerik olduğunu ve her zaman izleyicilerin geri bildirimlerini dinlemeniz gerektiğini unutmayın!
Henüz yorum yapılmadı.
Yorum Yaz