Title Nedir ?
Title, bir web sayfasının başlığını belirtmek için kullanılan HTML etiketidir. Web sayfasının başlık etiketi, bir sayfanın içeriğinin doğru ve dikkat çekici açıklamasıdır. Başlık açıklamalarını optimize etmek sıralamalarınızı iyileştirmeniz de de faydalı olacaktır. Kullanıcıyı etkileyen başlıklar tıklama etkileşimi sağlayarak CTR’ı direkt olarak etkilemektedir.
HTML kodu örneği<head><title>Örnek Başlık</title></head>
Yukarıda görülen örnek kod yapısı şeklinde head bölümleri arasında yer alır.
Serp Örneği
E-ticaret sitesine ait title örneği
Yukarıdaki örnekte aranma hacmi 4400 olan “kadın ayakkabı modelleri” kelimesi hedeflenmiştir. Satış hedefi olan web sitelerinin fiyatları gibi kelimeler kullanması search intent’e yönelik bir kurgudur.
Title Etiket Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır ?
Title etiketi için önerilen uzunluk 50-60 karakterdir. Bazı karakterler daha geniş yer kaplar. Örneğin “W” ve “İ” harfinin kapladığı alan aynı değildir. Bu harflerin pikselleri dolayısıyla title uzunluğunu etkileyecektir. Karakter sınırını aşmasa bile pikselden dolayı arama sonuçlarında başlığın sonu (“…”) şeklinde görüntülenecektir. Bu durumun olmaması için title oluşturulurken mutlaka piksel ve karakter eş zamanlı olarak kontrol edilmelidir.
Etkili Bir Title Başlık Nasıl Oluşturulur ?
Title, Arama motoru botları için olduğu kadar kullanıcılar için de oldukça önemlidir. Bu sebeple etkili, dikkat çekici ve benzersiz başlıklar web sitesinin her sayfası için oluşturulmalıdır. Peki title oluştururken nelere dikkat etmeliyiz ?
Anahtar Kelime Kullanımı
Title hazırlamadan önce web sitesi için mutlaka detaylı bir anahtar kelime analizi yapılmalıdır. Yapılan kelime analizi ile title başlıklarında aşırıya kaçmayacak şekilde anahtar kelimelere yer verilmelidir. Birbirini tekrar eden kelimeler yerine kullanıcının dikkatini çekmeyi sağlayacak kelimelere yer verilmelidir.
Anahtar kelime kullanımı işletmenin büyüklüğüne, hedef kitleye göre değişebilir. Long tail kelimelerin aranma hacmi jenerik kelimelere göre daha az olduğu için rekabet düşüktür. Başlık oluştururken hedefiniz doğrultusunda kelime seçimi yapabilirsiniz.
“Search Intent” Etkisi
Search Intent kavramı kullanıcıların yaptıkları aramalardaki niyetini ifade eder. Kullanıcılar bilgi edinmek için, satın alma işlemi yapmak için, satın alma öncesi araştırma için arama davranışı gerçekleştirebilir. Burada kullanıcıların niyetini belli eden faktör arama sorgularıdır. Sizde web sitenizin amacı doğrultusunda title’larda search intent’e yönelik sorguları ekleyebilirsiniz. Örneğin e-ticaret sitesi iseniz dönüşüm hedefiniz olduğundan dolayı fiyat, satın al gibi kelimelere title’larda yer verebilirsiniz.
Search intent amacına göre informational, navigational, transactional ve commercial investigation hedefi belirlenmelidir. Bu kapsamda title kurgusunun yapılması hem doğru hedef kitle seçimi için hem de firmanız için çok daha verimli olacaktır.
Sayfa Bağlamı
Web sitesinde yer alan kategori, ürün ve blog sayfalarının title çalışmaları birbirinden farklı olmalıdır. Title oluştururken tek bir yapı üzerinden ilerlemeyip site hiyerarşisine uyulmalıdır. Örneğin blog başlıklarında aranma hacimlerinden dolayı soru cümlelerine yer verilirken kategori başlıklarında ilgili sayfa ile ilgili anahtar kelimelere yer verilmelidir.
Dikkat Çekicilik
Sitenize eklediğiniz başlıkların tıklanabilir olması için dikkat çekici, diğer sitelerden ayrışan benzersiz başlık kurguları olması gerekmektedir. Yinelenen başlık etiketleri yerine her sayfaya özgün başlıklar eklenmelidir. Yaptığınız kelime analizi sonucunda tıklama sağlayacağını düşündüğünüz anahtar kelimelere başlık yapısında yer vererek sayfaları özgünleştirebilirsiniz.
Google Neden Title Etiketimi Kullanmıyor ?
2370 site ve 80 binden fazla başlığın analiz edildiği araştırmada analiz edildiği araştırmada Google’ın başlık etiketlerinin yüzde 61,6’sını en azından kısmen yeniden yazdığı görülmüştür.
Peki Google’ın sayfa başlığını değiştirmesine neden olan faktörler ne olabilir ? Gelin birlikte bakalım.
Çok Kısa ve Uzun Başlıklar
Google, ilgili sayfanın içeriğinin iyi anlaşılmasını sağlamak adına çok kısa ve uzun başlıkları değiştirir. Yapılan analizde Google’ın 70’den fazla karakterden oluşan sayfa başlıkları yüzde 99,9 oranında, 1 ila 5 karakter arasındaki başlıklar ise yüzde 96,6 oranında değiştirdiği görüldür.
Parantez Kullanımı
Yapılan analizde Google’ın sayfa başlığını yüzde 77,6 oranında parantez içinde değiştirirken, yüzde 32,9 oranında parantez içindeki kelimeleri tamamen kaldırdığı görüldü.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
Eğer başlıklarda çok fazla anahtar kelime kullanımı olursa Google bu başlıklarda değişikliğe gider. Bundan dolayı gereksiz anahtar kelimelere yer vermemek, sözcükleri yinelemeden title oluşturulmalıdır.
Description Nedir ?
Description, sayfada bulunan içerik ile ilgili kullanıcıya bilgi sağlayan kısa açıklamalardır.Sayfanın description açıklaması head bölümünde bulunur. Description açıklaması CTR’ı direkt olarak etkiler. Kullanıcının sayfaya tıklayıp tıklamamasında en büyük değişkenlerden birisidir.
HTML kodu örneği
<head>
<meta name=”description” content=”Bu bir örnektirMeta Açıklaması. Bu genellikle arama sonuçlarında görünür.”>
</head>
Serp Örneği
Description Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır ?
Description uzunluğunun 155-160 karakter olması önerilmektedir. Fakat karakter uzunluğunun yanı sıra piksel faktörü de serp’ler için oldukça önemlidir. Decription açıklamanızı oluştururken piksel kontrolünü de yapmanız faydalı olacaktır.160 karakter masaüstünde yaklaşık 960 piksele ve mobilde 680 piksele eşdeğerdir.
Google’ın arama sonuçlarında göstermeyi tercih ettiği ortalama title ve description uzunluğu;
İyi Bir Description Nasıl Oluşturulur ?
Rakipleri Araştırmak
Meta açıklaması yazmadan önce sektör araştırması yapmak ve serp’leri incelemek size fikir verecektir. Rakiplerin hangi kelimeleri kullandığını görmek, sektörde oluşturulan description örneklerini incelemek oldukça önemlidir.
Aranma Amacını Dikkate Alın
Hedef kitlenizin aradığı kelimeleri göz önünde tutmak description oluştururken en önemli adımlardan birisidir. “Search intet” kavramına bağlı olarak şirketinizin hedefi doğrultusunda sorgulardaki nedeni açıklayacak kurgular yapılmalıdır.
İnsanların aradıkları şey “bilgi edinmek mi, satın almak mı, sorularına hızlı yanıtlar bulmak mı yoksa bir web sitesini bulmak” olabilir. Bu sebeple öncelikle sizin sektörde hedefiniz ne ve aranma amacı olarak dikkate almanız gerekenler neler bunları belirlemeniz faydalı olacaktır. Aşağıda kullanıcıların arama amacına yönelik örnekler yer almaktadır.
İnformational Arama
Kullanıcılar bilgi edinmek için yaptığı arama sonuçlarını ifade eder. Genellikle soru odaklı aramalar veya çok kısa arama sorguları yapılır.
Navigational Arama
Belirli bir web sitesini arayan kullanıcıların yaptıkları sorgulardır.
Transactional Arama
Ne satın alacağını bilen kullanıcıların satın alma işlemi öncesi yaptıkları aramalardır.
Commercial Arama
Belirli bir ürün veya hizmet için kullanıcıların yaptıkları aramalardır.
Benzersiz Description Açıklamaları
Her sayfanın description açıklaması bulunduğu sayfa ile ilgili alakalı açıklamalarda bulunmalıdır. Aksi takdirde duplicate problemi ortaya çıkabilir. Bu problemin önüne geçmek için her sayfa için anahtar kelime çalışması yapıp aranma hacmi doğrultusunda benzersiz açıklamalar oluşturulmalıdır.
Google Neden Description’ımı Kullanmıyor ?
Google genellikle mevcut sayfanın açıklaması kullanıcı sorgusunu tam anlamıyla yanıtlamadığı zaman description’ı değiştirir. İlgili sayfadan daha dikkat çekici olarak düşündüğü açıklamayı serp’lerde description olarak göstermeyi tercih eder.
Bu durumun önüne geçmek için;
Sayfaya yapısal veri ekleyerek içeriğin ne olduğu Google’a daha iyi anlatılabilir.
Açıklamaları kullanıcı hedefiniz doğrultusunda gerek long tail gerek jenerik kelimeleri kullanarak daha iyi tanımlamak.Birçok sayfa için aynı description etiketini kullanmamak.
Google tarafından değiştirilen description örneği;
Sayfanın kaynak kodunda yer alan meta description
H1 Etiketi Nedir ?
Web sayfasının başlığını etiketlemek için kullanılan H1 etiketinin amacı içerikteki ana konuyu Google’ın anlamasına yardımcı olmaktır. John Muller yaptığı bir açıklamada H1 için, “Önemli konuları belirtmek için anlamlı başlıklar kullanın ve içeriğiniz için hiyerarşik bir yapı oluşturmaya yardımcı olarak kullanıcıların belgenizde gezinmesini kolaylaştırın.” demiştir.
HTML kodu örneği
<body><H1>Örnek Başlık</H1></body>
H1 Etiketi SEO İçin Neden Önemlidir ?
H1 etiketinin SEO için neden önemli olduğunu gelin birlikte inceleyelim.
Daya İyi Bir Kullanıcı Deneyimi
H1’ler sayfada en büyük metin olarak yer aldığından dolayı okuyucuların içeriğin ne olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Daha iyi bir kullanıcı deneyiminin sıralama üzerinde etkili olduğunu Google vurgulamıştır.
Alt başlık kırılımları ile içeriği zenginleştirerek kullanıcıların konuyu daha iyi anlamlandırmasını sağlamak UX için çok önemlidir.
Yukarıda kullanıcı deneyimi üzerinde olumlu ve olumsuz 2 örnek yer almaktadır. Sağda yer alan örnek kullanıcının içeriği gözden geçirirken işini kolaylaştırır ve hızlıca anlamasını sağlar
Erişilebilirliği Doğrudan Etkiler
Görme engeli olan insanlar görüntüleri sese dönüştürmek için ekran okuyucu kullanmaktadır. webAIM tarafından yapılan araştırmaya göre , ekran okuyucu kullanıcılarının %60’ı sayfa başlığının H1 etiketi olmasını tercih ediyor.
Ekran okuyucular, daha büyük boyutlu sayfaları tarayarak başlıkları tanımlayabilir. Bir ekran okuyucudaki görme engelli kullanıcılar bu görsel değişiklikleri göremezler, bu nedenle yazı tipi boyutunu artırmak yeterli olmamaktadır. Sayfadaki başlıklar heading kurgusu ile belirlenmesi gerekmektedir.
Arama Motorlarının İçeriği Anlamlandırmasını Kolaylaştırır
H1 etiketi, sayfanın içeriği hakkında Google’a bilgi vermenin en etkili yollarından biridir. H1 etiketleri genellikle arama sonuçlarında gözükmese de Google en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak adına başlık etiketlerinin arama motoru sonuçlarında nasıl görüneceğine karar verme hakkını saklı tutar.
“Google’ın sayfa başlıkları ve açıklamaları (veya “snippet’ler”) oluşturması tamamen otomatiktir ve hem bir sayfanın içeriğini hem de web’de görünen sayfa referanslarını dikkate alır.”
H1 Etiketi Nasıl Oluşturulur ?
H1, sayfadaki en temel ana başlık olacak şekilde kurgulanmalıdır. İçeriğin konusunu açıklarken seçilecek doğru anahtar kelimeler ile net bir başlık kurgusu oluşturulmalıdır. Sayfadaki en önemli başlık olduğundan dolayı jenerik kelimenizi kullanmanız mantıklı olacaktır.
Semrush’ın yaptığı bir araştırmaya göre “10 ila 13 kelimelik başlıkların, daha kısa olanlara göre (< 7 kelime) iki kat daha fazla trafik ve 1,5 kat daha fazla paylaşım sağladığı görülmüştür.
H1 oluştururken en önemli noktalardan birisi de sayfa başına tek H1 kullanımının yapılmasıdır. Sayfa içeriği ile ilgili karışıklığın olmaması adına birden fazla H1 kullanımı önerilmemektedir.
Her sayfada H1 etiketinin olması SEO için oldukça önemlidir. Sayfalarınızın içeriğini açıklayacak ana başlıklar mutlaka eklenmelidir. Sayfaların H1 etiketi ve title etiketinin de aynı olmaması gerekmektedir.Her ikisi de SEO için oldukça önemli yapılar olurken aynı cümleler ile oluşturulması sayfanızı daha etkili optimize etmek için fırsatları kaçırmanıza sebep olur.
H2-H6 Kurgusu Nasıl Olmalıdır ?
Web sitesinde Heading kurgusu mutlaka hiyerarşik olmalıdır. H1 ana başlık eklendikten sonra alt kırılımlara göre H2-H3..H6 şeklinde ilerlemelidir.
H2 etiketi ikinci düzey başlıktır. İçeriği bölmek ve taşınabilirliği kolaylaştırmak adına kullanılır. H3, alt bölümleri düzenlemek için kullanılırken H4-H5 ve H6 ayrıntılı bilgi sağlamak amacıyla kullanılır.
Google’ın içeriği anlamlandırması için heading tag’ler çok önemlidir. İçeriğin başlık yapısını bu doğrultuda hazırlamak, alt başlık kırılımlarını artırmak Google için önemli olduğu kadar kullanıcı deneyimi açısından da büyük önem taşır. Kullanıcılar içeriğe göz gezdirirken başlık detayları ile daha kolay anlamlandırabilir. Kusursuz heading kurgusu ile oluşturulmuş içerikler UX üzerinde doğrudan etkili olmaktadır.
Örnek Heading Kurgusu
Henüz yorum yapılmadı.
Yorum Yaz