İnternet kullanımının artmasıyla Dijital pazarlama gittikçe artan öneme sahip oluyor. Ve artan önemiyle beraber her geçen gün farklı terimlerle karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de “T-shaped Pazarlamacı”. Pazarlamacıların yetenek ve becerilerinden yola çıkarak bir “model” ortaya koyan bu terimle Moz’dan Distilled’a pek çok yazıda karşılaştık.

Yakın zamanda sıkça duymuş olmamıza rağmen 1990’dan bu yana özellikle danışmanlık ve teknik alanlarda kullanılıyor. Beklenmedik durumlarda yaratıcı çözümler ortaya koyabilecek multidisipliner kişileri seçmeyi hedefleyen McKinsey ve IDEO gibi firmalar bu modeli kullanmaktadır.

Peki Nedir T-shaped Kavramı?

T harfinden ileri gelen T-shaped kavramının kelime anlamı derin ve geniş bilgi ve becerilere sahip olmak demektir.

İnsanların niteliklerini 2 kısım altında toplayan T-shaped’in yatay kısım, farklı alanlardaki bilgi birikiminin genişliğini ifade ederken, dikey kısım ise uzmanlık alanını ifade etmektedir.

Moz’un “The T-shaped Web Marketer” yazısından alıntıladığım yukarıdaki görsel, T-shaped kavramı güzel bir şekilde örneklendirmiş. Bir online pazarlama uzmanı tasarımdan içerik pazarlamasına, sosyal medyadan email pazarlamaya kadar online pazarlama ile alakalı farklı konularda bilgi birikimine sahip olabilirken SEO dalına uzmanlaşmış olabilir. Böylece uzman olduğu konu hakkında her alana hakim olabiliyorken, farklı dallardaki bilgi birikimi ile mevcut ve potansiyel sorunları daha iyi anlayarak daha efektif çözümler ortaya koyabilir.

Moz’un kurucusu ve CEO’su Rand Fishkin, Whiteboard Friday video serilerinin birinde SEO altında yapılması gereken işleri şöyle sıralamıştı:

  • UX (Kullanıcı Deneyimi)
  • Site Hızı
  • Tasarım
  • İçerik Pazarlaması
  • PR Çalışmaları
  • Marka Algısı Yaratma
  • SEO Stratejileri (HTML Düzenlemeleri, Linkler vs)
  • Blog ve daha fazlası

Tüm bunlarla derin bir şekilde ilgilenebilmek ve detaylı çözüm yolları oluşturmak bir kişi için imkansız. Tam da bu noktada şunu diyebiliriz; SEO noktasında derin bilgiye sahip olmak daha kapsamlı çözümler üretmemizi sağlarken, konuyla alakalı diğer alanlara dair bilgimizin olması da işbirliği açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Peki Sen T-shaped Misin?

Cevabın “Evet” ise, takım arkadaşlarına bunu aktarabildin mi? Kendi bilgi birikimini farklı alanlarda nasıl uyguluyorsun? İletişim becerilerini teknik uzmanlığın ile beraber nasıl kullanıyorsun?

Cevabın “Hayır” ise T-shaped profile sahip olmak için birtakım önemli ipuçları ile size yardımcı olalım.

En Temel Becerilerinizi Belirlemek

Öncelikle odak noktanızı belirlemelisiniz. Ve ardından bu noktada yoğun bilgi birikimine sahip olmak için kendinizi geliştirmelisiniz. Uzmanlık alanınız veya bilgi birikiminiz hangi alanlarda yoğunlaşıyor? Bilgi ve beceri açısından hangi alanlarda gelişmeye ihtiyacın var?

Diyelim ki SEO noktasında gelişmek istiyorsun. Bu durumda, uluslararası alanda başarı kazanmış markaların sunduğu eğitimlerden yola çıkabilirsin, yurt içi ve yurt dışı birtakım etkinliklere katılmalı ve araştırma ve öğrenme güdünü canlı tutmalısın.

Alanlar Arası Becerileri Geliştirmek

Her konuda uzman olmak zorunda değilsin ve zaten bu oldukça imkansız bir durum. Bu nedenle uzmanlık alanını belirledikten sonra, uzmanlık alanınla uzak veya yakın ilişkisi olan alanlarda kendini geliştirmelisin. Buradaki gelişimden kastımız derin bir bilgi birikiminden ziyade, “uzmanlık alanını yan alanlarla beslemek ve uzmanlık alanın dışında herhangi bir sorun olduğunda belli bir bakış açısı oluşturabilme ve efektif çözüm yolları sunabilme becerisi.”

SEO noktasında uzmanlaşmaya karar veren biri için önerimiz tasarım, Google Analytics ve GWT, kodlamaya dair temel bilgi, içerik pazarlaması gibi SEO süreçlerinde karşısına çıkabilecek noktalarda kendini beslemek olabilir.

Son olarak ise ajanslar için ufak bir önerimiz var.

Farklı uzmanlık alanlarına sahip t-shaped kişilerden oluşmuş bir ekip daha efektif stratejiler üretmenizi ve en yüksek verimi elde etmenizi sağlar. Tabii bunun için ekip üyeleri arasında sorunsuz bir iletişimi ve dengeyi oluşturmanız gerekiyor.

Kübra Yılmaz