Web sitenizi/işinizi belirli bir sebepten dolayı taşımanız gerekebilir. Biz SEO’lar olarak, buna “migration” diyoruz. Doğru hazırlanmayan bir taşınma süreci, organik trafiğinizin önemli derecede azalmasına neden olabilir. Bu rehberde site taşıma sürecinizi en sorunsuz şekilde nasıl atlatabileceğinizi paylaşacağım.
Web sitenizi neden taşımanız gerekiyor? Bunun bir veya birkaç sebebi olabilir. Öncelikle migration türlerine göz atalım.
- Domain Değişikliği
- URL Yapı Değişikliği
- HTTP > HTTPS Geçişi
- Platform Değişikliği
- Yapı ve Hiyerarşi Değişiklikleri
- Server Değişikliği
- Ayrı Mobil Site Taşıması
Eğer tüm yapı aynı kalıyorsa, sadece domain değişiyorsa (1. migration türü) işimiz kolay demek mümkün. Diğer migration türlerinde veya birden fazla migration türünün birleştiği durumlarda ise işler daha karmaşık bir hal alıyor.
Migration esnasında büyük oranlarda trafik kaybı yaşamış onlarca örnek var.
Bu sorunlarla karşılaşmamak adına, doğru planlama stratejisini ve dikkat edilmesi gereken noktaları yazımın devamında bulabileceksiniz.
Başlamadan önce birkaç konuda uyarıda bulunmak istiyorum:
!!! Google, hem dizayn hem de URL yapı değişikliğinin aynı anda yapılmasını önermiyor. Eğer mümkünse bu iki veya daha fazla migration türünü farklı zamanlarda, adım adım yapmakta fayda var. [1]
!!! Site farklı bir domaine taşınıyorsa, yeni alınacak domain adresinin geçmişi mutlaka araştırılmalı. Archive.org, “siteadresiniz.com” search sorgusu ve audit tool’ları işe yarayacaktır. Daha önce domaine yapılan bir kayıt veya kurulan bir site var ise tekrar düşünülmesi gerek. Spam linkler veya hacklenme gibi konulara maruz kalmış veya tamamen farklı bir konuda hizmet vererek Google’da brand entity’e sahip bir domain’e kurulum yapmak, trafiğin büyük bir bölümünün kaybolmasına neden olacaktır.
!!! Bazı durumlarda migration planlaması ve uygulaması sorunsuz yapılsa dahi organik trafiğin %15 civarında veya daha fazla azalma ihtimali vardır. Sitede önemli bir yapı değişikliği olduğu için Google her sayfayı tek tek yeniden öğrenir ve değerlendirir. Bu süre genellikle birkaç haftadır ancak büyük siteler için daha uzun olabilir. Her şey yolunda giderse organik trafiğiniz bu değerlendirmeden sonra çok kısa sürede pozitif ivme yakalayacaktır. [2]
!!! Sitenin geçiş anında veya öncesinde kullanıcılara kapatılmaması gerekir. Eğer dizayn veya yapı değişikliği yapılacaksa bunun bilgisini önceden kitlenize basit yöntemlerle duyurabilirsiniz. (Carousel, e-mail, SMS, push-notification vb..) Farklı status kodlarıyla veya uyarı mesajı içeren sayfalar, Googlebot tarafından negatif yorumlanabilir.
!!! Geçiş anı, web sitesinin en az trafik aldığı saat diliminde olmalı. Bu sayede istenmeyen sorunlarla karşılaşıldığı durumda etkilenecek kitle sayısı en az seviyede kalacaktır. Ayrıca, server yükünün az olduğu bu saatlerde Googlebot siteyi daha hızlı tarayacak ve indeksleyecektir.
Şimdi adım adım site taşıma işimizi planlayalım.
Planlama ve Veri Toplama
Taşımanın hiçbir adımını atlamayan bir proje planı, işlerde daha net ve hatasız ilerlenmesini sağlar. İş planı çıkartıldığında görev dağılımı netleşecektir. Bu planın, taşıma işleminden en az 30 gün öncesinde yapılması gerekiyor.
Mevcut durumdaki ziyaretçi verilerinin saklanması önemli. Web projenizin büyüklüğüne göre, trafiği en yüksek olan sayfaları ve ziyaretçi sorgularını gruplamak gerekiyor. Bu aşamada ben her zaman Seomonitor ile ilerledim. Seomonitor’de grupladığınız anahtar kelimelerin performansını migration öncesi/sonrası ölçümlemek çok kolay.
!! Geçişi gününden 45 gün öncesini kapsayan log dosyalarını saklamak, daha sonra elde edeceğiniz log dosyalarıyla Googlebot’un davranışlarını analiz etmenizi ve hemen aksiyon almanızı sağlar.
Test Ortamı Oluşturma ve Erişime Kapatma
Migration süreci SEO için wiframe’ler ile başlar. Dosyaların kontrol edilmesi, SEO ve UX yorumları; wiframe’lerin oluşturulduğu dönemde yapılırsa test ortamında yapılacak değişiklikler azalır ve projenin daha hızlı ilerlemesini sağlar. Bu durum ayrıca UX/UI designer’larının iş yükünü azaltacaktır.
Daha sonra UX/UI, SEO ve IT iş birliğiyle oluşturulan test ortamına farklı kaynaklardan erişiminin kapatılması önemli. Aksi takdirde yeni sayfalarınızın Google indeksinde yer bulduğunu çok kısa bir sürede deneyimleyebilirsiniz.
Nasıl engellenir?
- robots.txt dosyası oluşturun: test.siteadresim.com/robots.txt adlı dosyayı oluşturup aşağıdaki komutları uygulayabilirsiniz:
User-agent: *
Disallow: /
# Bu komut tüm botların web siteme erişimini engeller.
User-agent: Screaming Frog SEO Spider
Allow: /
# Bu komut, sadece “Screaming Frog SEO Spider” botunun web siteme erişmesini sağlar.
Hangi botlarla test yapılacağına karar verilip user-agent’ına izini robots.txt dosyası aracılığıyla tanımlamak mümkün. Screaming Frog, işleri çok kolaylaştıracak özelliklere sahip. - IP kısıtlaması: Bir şirkete ait web sitesinin migration planında görev alıyorsanız, yeni projenin açığa çıkmasını engellemek amacıyla sadece şirket IP’sine erişimi açabilir, diğer tüm IP’lere erişimi kapatabilirsiniz. Bu durumda –varsa- çalıştığınız ajans veya danışmanlara özel IP erişimi vermeniz gerekecektir. IP kısıtlamasını yapsanız dahi robots.txt engellemesini yapmanız şarttır.
- Şifre ile koruma: Test ortamına giriş için bir id ve şifre kombinasyonu oluşturulabilir. Screaming Frog ve Deepcrawl gibi crawling uygulamaları, şifre ile erişim özelliğine sahiptir.
- Noindex Etiketi: Test ortamının Google’da indekslenmesini önlemek amacıyla tüm sayfaların head bölümüne noindex meta etiketi eklenebilir.
!!! En sık yapılan hatalardan biri, yeni web sitesine geçiş yapıldıktan sonra noindex etiketinin kaldırılmasının unutulmasıdır. Geçiş anında etiketlerin index,follow olarak güncellendiğini teyit etmeyi unutmayın.
Analiz
Test ortamının kurulumu ve erişimleri ayarlandıktan sonra tüm kontrolleri yapmak için uzun bir süre ayırmak, tüm detaylara hakim olmayı sağlar. Yeni sitenin eskisinden daha iyi performans göstermesi için iyi bir SEO analizi yapılması şart.
SEO analizini sizin için en iyi şekilde yapmamızı isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz: SEM İLETİŞİM
Sonraki adımlarda bahsedeceğimiz “url mapping” işleminde yoğun bir yönlendirme ağı kurulacağı için, mevcut site içerisindeki –varsa- yönlendirmeleri sıfıra indirmek gerekiyor. Herhangi bir bağlantıda yönlendirme döngüsünün oluşmadığını teyit etmek için test sitesinin kapsamlı bir crawl analizinden geçmesi kritik öneme sahip. Bu süreçte ayrıca yeni hiyerarşinin doğru kurgulandığından emin olunmalı ve hız performansı mutlaka kontrol edilmeli.
Test ortamında yapılacak analiz kapsamlı ve detaylı olmalı. Burada yapılması gereken tüm maddelerin üzerinden geçmek bu yazı içerisinde pek mümkün olmayacağı için, bir sonraki maddemize geçiyorum.
Google Analytics ile Performans Takibi
Performans takibi için en önemli noktalardan biri, aynı Google Analytics hesabından veri kaybı olmadan devam etmek. Bu yüzden mevcut GA ve GTM kodunun yeni sitede de geçişle birlikte aktif olması gerekiyor.
Yeni bir GA kodu oluşturmak, web performansınızı ölçümlemek için işinizi zorlaştırır.
Google Analytics dashboard’unuza, taşınma işleminin yapıldığı güne hatırlatıcı bir not eklemek daha sonra performans karşılaştırması yapmanızı kolaylaştıracaktır.
Mevcut URL Listesi Oluşturma
Eğer sadece domain adımızı değiştiriyorsak işimizin kolay olduğundan yazımın başında bahsetmiştim. Bunu aşağıdaki veya benzer bir kod ile .htaccess dosyasından toplu olarak uygulayabiliriz.
** .htaccess dosyası, Apache sunucularında bulunan bir yapılandırma dosyasıdır.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^eskisitem\.com$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.eskisitem\.com$
RewriteRule (.*)$ https://yenisitem.com/$1 [R=301,L] </IfModule>
Bu ruleset ile birlikte eskisitem.com veya www.eskisitem.com adresindeki herhangi bir url’e ulaşıldığında, domain adresi otomatik olarak https://yenisitem.com’a 301 ile yönlenecektir.
Ancak göreviniz doğru kurgulanmamış bir url yapısını düzeltmek ise burada işler karmaşıklaşıyor. Yazının devamında bu senaryoyu ele aldım.
Migration sürecinin en önemli noktalarından birindeyiz. Mevcut sitenin önemli tüm URL listesini elde etmek işin temelini oluşturuyor. Fazlaca ziyaretçi elde eden ve PageRank değeri yüksek bir URL’i unutup, migration dışında bırakırsanız, organik trafiğinizde düşüşe hazır olun.
!! URL’leri birden fazla kaynaktan export ederek hiçbir url’in dışarda kalmamasını sağlayabilirsiniz.
- XML Sitemap ile başlamak her zaman doğru bir adımdır. XML dosyanızdaki url’leri basitçe spreadsheet üzerine aktarmak için buradaki linkin kopyasını oluşturup, ilk satırdaki https://www.sinanyesiltas.com/post-sitemap.xml yerine kendi sitemap url’inizi yazabilirsiniz.
- Search Console ile görüntülenme alan tüm url’ler,
- Google Analytics aracılığıyla görüntülenme elde eden tüm url’ler,
- Screaming Frog ile crawl sonucu elde edilen tüm url’ler,
- Screaming Frog ile birlikte birden fazla 3rd party crawling aracı kullanarak ilerlemek işi sağlama almayı sağlar. Her crawling uygulamasının farklı özelliklerinden yararlanarak dışarıda bir url bırakılmamasından emin olunması şart.
- Mevcut durumda bağlantı elde etmiş sayfaların da buraya dahil edilmesi önemli. Bunun için bağlantı elde eden sayfaları Search Console, Ahrefs, Semrush ve Majestic tool’ları aracılığıyla keşfedip, aynı dokümana eklenmesi gerekiyor.
Tüm url’leri elde ettikten sonra tek bir Excel dokümanında aşağıdakine benzer bir gruplandırılmış veriye sahip olunulur.
Mevcut url’lerin bulunduğu birçok farklı excel sayfası elde ettik. Bunların hepsini tek bir dosyada birleştirip, eşsiz hale getirmenin zaman geldi. Eşleşen URL’lerin olmadığı, mevcut url’lerinizin listelendiği ve önemli hiçbir url’in dışarda kalmadığı bir doküman ile yolumuza devam ediyoruz. Görseldeki TÜMÜ sekmesi bahsettiğim alanı temsil ediyor.
URL Mapping (Eski – Yeni URL Eşleştirmesi)
URL yapısının değiştiği bu projede, mevcut url’lerin yeni url’lerle eşleştirilmesi gerek. Bunu en iyi şekilde yapacak bir SEO, migration sürecinin sorunsuz ve kayıpsız geçmesini sağlayabilir.
Bir önceki adımda oluşturduğumuz dokümandaki mevcut url’lerin her birinin karşısına yeni url’i eşleştirmek gerekiyor. Tamamlayacağınız bu dokümanı direkt olarak IT ekibi paylaşabilir, .htaccess dosyası aracılığıyla redirection’ların tanımlanmasını talep edebilirsiniz.
Bu adımda dikkat edilmesi gereken kritik noktalar var:
- Uygulanacak yönlendirmelerde 301 server-side redirection kullanılmalıdır. Bu yönlendirme türü, X sayfasını Y sayfasına kalıcı bir şekilde yönlendirir ve X sayfasının tüm değerinin Y sayfasına aktarılmasını sağlar. 302, 307, JS, Meta veya diğer redirection türlerini kullanmak migration sürecinde yapılacak çok kritik bir hatadır.
- Ziyaretçisi olmayan, zayıf içerikli ve crawling bütçenize zarar verdiğini düşündüğünüz url’leri URL Mapping dosyanıza dahil etmeyin. Google’ın, sizin sitenize kendi veri merkezinde bir alan ayırdığını ve bu alanı en verimli sayfalarınızla kullanmanız gerektiğini unutmayın. Eğer gereksiz bir sayfa grubu belirlediyseniz, bu sayfaların 410 status kodu ile cevap vermesini sağlayın.
Neden 410? 410 status kodu, 404’ten farklı olarak bu sayfanın artık silindiğini ve tekrar aktif olmayacağını söyler. 404 status kodu kullandığınız durumda Googlebot aynı sayfanın tekrar aktif olup olmadığını kontrol etmek amacıyla server’ınızı ziyaret eder. Bu ziyaretleri ortadan kaldırarak crawl bütçeninizi verimli kullanmak için 410 önemli bir çözümdür. - Birden fazla sayfayı toplu olarak tek bir sayfaya yönlendirmeyin. Bu hem kullanıcıların, hem de botların kafa karışıklığına sebep olur. Kullanmadığınız ve verimsiz olarak tespit ettiğiniz sayfalar için toplu 301 uygulamak yerine, 410 çözümünü gözden geçirin. [3]
- Binlerce sayfanın yer aldığı bir e-ticaret sitesinin migration sürecindeyseniz her url için birebir mapping hazırlamanız mümkün değildir. Bu durumda pattern’ler hazırlayarak IT ekibinize rehberlik edebilirsiniz.
Görsel Yönlendirmeleri
Site taşıma ve yönlendirme kurgularına görseller de dahildir. En sık karşılaştığımız hatalardan biri, görsel yönlendirmelerinin taşımaya dahil edilmemesi oluyor. Google Görseller’de alınan sıralamaları ve değerleri kaybetmemek adına, görseller için de ayrı bir url mapping hazırlanması önemlidir. Taşıma işine sayfa bazlı değil, URL bazlı bakılması gerekir.
Nasıl yapılır?
- Screaming Frog ile image dosyalarınızı tarayın. Bunu deepcrawl ile de yapabilirsiniz.
- Backlink elde eden image kaynaklarınızı Ahrefs, Semrush ve Majestic ile analiz edebilirsiniz.
- Search Console > Search Type > Image yolu ile görsellerinizin bulunduğu sayfaları ayrıştırabilirsiniz.
- Tüm elde ettiğiniz url’leri, sayfalar için yaptığımız aynı excel formatında toplayıp duplicate olanları ortadan kaldırın ve mapping kurgunuzu tamamlayın.
(Domain Değişiyorsa) Google Adres Değişikliği Aracı
Tüm ön çalışmaları tamamladıktan ve yönlendirmeleri aktif ettikten sonra, Google’a site taşıma işlemini belirtmemizi sağlayan ve işleri kolaylaştıran bir araç var: Adres Değişikliği Aracı. Bu araçta eski site ve yeni siteler seçildikten sonra sinyaller daha kısa sürede ele alınacaktır.
- Hem eski site hem de yeni site için Search Console mülk sahibi olunması şarttır.
- Adres değişikliği sadece domain değişikliklerinde kullanılır. Sub-folder url değişikliklerinde veya HTTP > HTTPS geçişlerinde kullanılamaz.
- Bu değişiklik aracında -varsa- her sub-domaini ayrı olarak ele almak gerekir.
Bu şartlar sağlandığı zaman Adres Değişikliği Aracı (Google Change Address) ile eski ve yeni siteler seçilerek işlem başlatılabilir.
Link Güncellemeleri
Web site, artık yeni bir url yapısına sahip olacak. Bu durumda sitedeki tüm linklerin yeni versiyonda çalışması gerek. Eski URL’ler site içerisindeki bağlantılarda kullanılmaya devam ederse anlamsız birçok yönlendirme çalışır. Bu yüzden aşağıdaki linklerin mutlaka kontrol edilmesi gerekir:
- Sayfa içi tüm iç bağlantılar
- Canonical etiketleri
- -Varsa- Hreflang etiketleri
- -Varsa- Alternate etiketleri
- -Varsa- HTML Sitemap linkleri
- Sosyal medya profil bağlantıları
- Reklam kampanyalarında kullanılan Landing Page bağlantıları
** Eğer tüm URL yapınızı değiştirdiyseniz, eski URL’lerin yer aldığı XML sitemap dosyanızı bir süre korumanızı öneriyorum. Yeni url yapınızın da yer aldığı ayrı bir XML site haritası oluşturun. Eski url’leri bir süre daha Googlebot’a göndermeye devam edin. Bu sayede Googlebot, eski url’lerdeki yönlendirmeyi görme ve indeksleme sürecini hızlandıracaktır. Site büyüklüğüne göre, minimum 1 ay eski XML sitemap dosyanızı aktif tutmanızı öneririm.
Kontroller
Yönlendirmeler uygulanmaya başlandıktan sonra, daha önce elde edilen eski url’leri crawl ederek, her url’in status kodunun 301 olduğunu teyit etmek gerekiyor. Burada status kodu 301 dışında olan url’ler tespit edildiği an hızlı aksiyon almak oldukça önemli.
Diğer dikkat edilmesi gereken kontrol noktaları:
- Robots.txt dosyası
- Google Analytics takip kodu
- Search Console doğrulama kontrolü (domain değiştiyse eski ve yeni olmak üzere 2 farklı domain ile devam edilmeli)
- Meta tag (noindex, follow)
- Canonical tag
Bunlara da dikkat:
- Mümkünse backlink sağlayıcılarına ulaşılarak, eski linklerin yenisiyle değiştirilmesi talep edilmeli. Büyük bir backlink ağı var ise, önem sırasına göre bir planlama yapılabilir ve sadece önemli olanlar ile iletişime geçilebilir.
- Reklam kampanyalarında kullanılan açılış sayfaları gözden geçirilmeli veya ilgili ekiplere bilgi verilmeli.
- Yeni site crawl edilerek tüm linklerin sorunsuz çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli, site içerisinde yönlendirme döngüsü oluşması durumunda hemen müdahalede bulunulmalı.
- Sosyal medya profillerindeki linkler güncellenmeli.
- Yeni sayfaların indekslenmesi takip edilmeli.
- Anahtar kelime performansı takip edilmeli.
- 301 yönlendirmeleri kısa süre sonra deaktif edilmemeli, her zaman aktif kalmalı.
- Domain değiştirildiyse; eski domain minimum 2 yıl daha elde tutulmalı.
- Eski veriler (URL’ler, loglar, anahtar kelime performansları vb.) bir süre daha yedekte bekletilmeli.
- Eski sitede bir disavow dosyası yüklü ise, yeni domaine de yüklenmeli.
Google, eski ve yeni site arasındaki yönlendirme kurgusunu 180 gün boyunca ele alır. 180 günlük sürenin ardından eski ve yeni siteler arasında herhangi bir ilişkiyi tanımaz ve eski siteyi, hâlâ mevcut ve taranabilir durumdaysa, alakasız bir site olarak ele alır.
Projenizi yeni bir adrese, tasarıma veya yapıya ziyaretçi kaybı olmadan taşımak için SEO ekibimizden danışmanlık talebinde bulunabilirsiniz: iletisim@semtr.com
Kaynaklar:
[1] https://www.honchosearch.com/blog/seo/gary-illyes-interview-brighton-seo-2017/
[2] https://support.google.com/webmasters/answer/34437
[3] https://www.seroundtable.com/301-pages-home-soft-404-22811.html
Henüz yorum yapılmadı.
Yorum Yaz