Google Analytics 360 & Google Marketing Platform ürünlerindeki yenilikleri her ay sizlerle paylaştığımız “Google Analytics 360 & Google Marketing Platform Güncellemeleri” yazı serimizin Mart 2019 içeriğine hoş geldiniz.

“Google Analytics, Google Tag Manager ve Google Data Studio dünyasında neler yaşanıyor? Önümüzdeki dönemde bizi hangi yenilikler bekliyor?” sorularının cevaplarını merak ediyorsanız buradan buyurun;

 

Google Analytics

Analitik Zeka – Otomatikleştirilmiş Öngörüler

Otomatikleşmiş öngörüler, mülk üzerinde tanımlı web sitesine gelen kullanıcılar özelinde otomatik olarak yeni öngörüleri sunan bir alandır. Bu alan içerisinde site performansı baz alınarak sunulan önerilere ek olarak, kategorize edilmiş taleplere göre de öngörü sunuluyor.

Söz konusu alanı, ana sayfada bulunan Insights (Öngörüler) sekmesine tıkladığınız zaman sağ tarafta açılan pencerede bulabilirsiniz.

Bu öngörülere çeşitli kullanım durumlarına göre örnek verecek olursak;

  • Ortalama kullanıcı davranışları dışında davranış sergileyen kullanıcıları segmente edip ayrı bir pencerede analiz etmek,
  • Anomalileri segment ve boyutlara göre tanımlamak,
  • Sayfa yüklenme hızı ve türevi konularda bilgi sahibi olmak,
  • Google Ads mecrasına ait yüksek dönüşümleri tanımlamak,
  • Diğer Google Analytics özelliklerine dair öneriler sunmak,
  • Spesifik e-ticaret öngörüleri sunmak.

Ne Zaman?

Şu an kullanımda olan bu özelliği analiz ve strateji belirlemek için kullanabilirsiniz.

 

Cross-device (Cihazlar Arası) Dönüşümlerin Google Analytics Üzerinden Google Ads’e Aktarılması

Kullanıcıların satın alma adımından önce çeşitli cihazlardan ve platformlardan araştırma yaptığı bir ekosistemde, çapraz cihazlar arası ölçümleme, reklamcılık sektöründe daha da önem kazanmış durumda. Kullanıcıların satın alma aksiyonlarının yaklaşık olarak %90’ı birden fazla cihaz üzerinden etkileşime geçildikten sonra gerçekleşiyor. Bu aşamada cross-device dönüşümlerinin önemi daha da artıyor.

Bu özellik sayesinde Google Analytics üzerinden, cross-device dönüşümler goal / transaction olarak tanımlanabilecek ve bu goal / transaction verileri, Google Signals izinleri verildiği takdirde Google Ads ile paylaşılabilecek. Peki bu aktarım için gerekli şartlar nedir;

Bu özellik sayesinde, Analytics tarafından içe aktarılan dönüşümler üzerinden Google Ads teklif ayarlaması yapılabilecek ve özelleştirilmiş stratejiler kolaylıkla uygulanabilecek.

Kullanım;

  • Bazı hesaplarda aşamalı olarak Mart ortasında sürüme giren bu özelliğin 1 Nisan itibari ile tüm Analytics mülklerinde kullanılabilir hale gelmesi hedefleniyor.
  • Tüm hesaplara açık hale geldiği tarihte ise, Google sinyallerini aktive etmiş tüm mülklerde, otomatik olarak cross-device dönüşümler, Analytics dönüşümleri içerisinde gözlemlenebilecek ve Google Ads ile paylaşımı sağlanabilecek.

Kaynaklar

Detaylı bilgi için Analytics yardım dökümanını buradan inceleyebilirsiniz.

 

Analytics Kitlelerinin Çoklu Mecralar ile Paylaşılması

Google Analytics üzerinde segmente edilen kitlelerin reklam kanalları ile paylaşımı, çoğu reklamveren ve ajansın kullandığı bir özellik fakat 360 derece reklamcılık yatırımı yapan markalarda (Google Ads, SA 360, DV360), kitlelerin sadece tek bir reklamcılık kanalı ile paylaşımı, kitlelerin duplikasyonuna, iş yüküne ve zaman kaybına neden olmaktadır.

Google’ın beta sürümünü duyurduğu güncelleme ile Google Analytics üzerinde oluşturulan kitleler birçok reklamcılık kanalı ile aynı zamanda paylaşılabilecek.

 

Google Tag Manager

Scroll Depth ve YouTube Trigger Güncellemesi

Scroll Depth ve YouTube tetikleyicileri, güncellenen yeni menü sayesinde;

  • DOM Ready (gtm.dom)
  • Container Load (gtm.js)
  • Window Load (gtm.load) seçimleri üzerinden, ayrıştırılan sayfa yüklenme tetikleyicileri ile etkileşim sağlayabilecek.

Ne Zaman?

Şu an canlıda olan bu ürünü, Google Tag Manager hesabınızda deneyimleyebilirsiniz.

Kaynaklar

Scroll Depth tetikleyicisini ve YouTube Video tetikleyicisini, ilgili linklere tıklayarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Google Data Studio

Birçok data kaynağını tek bir ortamda birleştiren ve veri görselleştirme işleminde kolaylık sağlayan Data Studio raporlarında yeni güncellemeler, iş yükünüzü azaltıp analiz ve yorumlama kısmına vakit kazandıran yenilikler ile dolu.

Ocak 2019’dan itibaren 12’nin üzerinde yeni güncellemeleri sunan Data Studio raporlarında bu ay;

  • Gömülü Video Özelliği
  • Özelleştirilmiş tarih ayarlaması
  • Raporlama linki (Get a report link)
  • Otomatik programlanmış e-mail sistemi
  • Versiyon geçmişi

Şimdi de bu güncellemeleri biraz detaylı inceleyelim;

  • Gömülü Video Özelliği, hazırlamış olduğunuz Data Studio raporları ile ilgili yazılı olmak ile beraber görsel destekleyiciler ile rapor içerisinde anlaşılmayan noktaları eğitim videoları ile destekleyip daha anlaşılır bir hale getirmesi amaçlanan bir güncelleme olarak karşımıza çıkmaktadır.

  • Özelleştirilmiş Tarih Ayarlamaları, mevcut Data Studio tarih ayarlarının ötesinde periyodik tarihler aralığında da raporları inceleme fırsatı sunan yeni bir özelliktir. Örneğin 90 gün önceki periyodu karşılaştırmak için manuel olarak günleri sayıp seçmekten ziyade, özelleştirilmiş alandan sadece gitmek istediğin periyodun gün / hafta / çeyrek seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır.

  • Data Studio raporu paylaşırken, yukarıdaki örnekte olduğu gibi filtre görünümü uygulanmış bir versiyonda rapor linki paylaşımının, Mart ayında kullanıma sunulacağı duyuruldu. Herhangi bir filtre kurgusu içeren bir Data Studio raporunda, “Rapor Bağlantısı Sağla (Get a report link)” butonuna tıkladıktan sonra,  “Mevcut rapor görünümüzüne bağlantı (Link to your current report view)” seçeneği işaretlendiği takdirde, filtre uygulanmış içerikteki rapora ait paylaşım linki kopyalanacaktır. İletilen raporda ise tekrar filtreleri ve segmentasyonu uygulamadan oluşacak zaman kaybı ortadan kalkacaktır. 

  • Düzenli periyotlar ile kontrol edilmesi gereken Data Studio raporlarının otomatik olarak belirli periyotlarla belirlenen kişilere gönderimi de Mart ayından itibaren Data Studio kullanıcıları ile beraber olacak. ”E-posta teslimi planla (Schedule email delivery)” butonuna tıklama gerçekleştiği zaman, alıcı adı, rapor gönderiminin başlangıç tarihi ve frekansı belirlenip istenilen sıklıkta, belirlenen kişilere ilgili raporların gönderimi sağlanıp zaman tasarrufu sağlanmaktadır.

  • Versiyon geçmişi özelliği ise, Data Studio raporunda daha önceden yapılan işlemleri geri alma, kurtarma işlemlerinin sağlanabildiği bir özellik olarak kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış bir güncellemedir. Sol üstte bulunan “Dosya (File)” sekmesine tıklayıp “Sürüm geçmişini göster (See version history)” sekmesine tıklandığı zaman, sağ tarafta açılan menüde, ilgili Data Studio raporunda yapılan değişiklikler görünecektir. Bu görünümlere tıklandığı zaman, o versiyondaki raporun görünümü karşınıza çıkacaktır ve “Bu sürümü geri yükle (Restore this version)” butonu ise, o versiyonu tekrar güncel hale getirebilmektedir.

 

Kaynaklar

 

Mart ayındaki Google Marketing Platform yenilikleri bu kadar. Eğer sizin de eklemek veya paylaşmak istediğiniz yenilikler varsa yorum yazmaktan çekinmeyin. Nisan 2019 – Google Analytics 360 & Google Marketing Platform Güncellemeleri yazımızda görüşmek üzere.

Google Analytics 360 ve Google Marketing Platform ürünleri hakkında daha detaylı bilgi almak için iletisim@semtr.com adresinden bizlere ulaşabilir, güncel blog yazılarımızdan haberdar olmak için aşağıda yer alan sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.