Lokasyon Bazlı Yönlendirme

Lokasyon Bazlı Yönlendirme Nedir?

Lokasyon bazlı yönlendirme, kısaca bir web sitesini ziyaret eden kullanıcının coğrafi konumuna (ülke veya şehir) göre otomatik olarak URL’in ilgili dil versiyonuna yeniden yönlendirilmesidir. Lokasyon bazlı yönlendirme yaparak kullanıcılara ülkesi ve diliyle paralel olarak en ilgili içeriği sunma şansınız olur, böylelikle kullanıcı deneyimini geliştirmeyi ve dönüşüm oranını artırmayı hedefleyebilirsiniz. Basitçe lokasyon bazlı yönlendirmenin çalışma prensibini anlamaya çalışırsak, bu yönlendirme gerçekleştirilirken ilk adım olarak kullanıcının IP adresi tespit edilir. Tespit edilen IP adresi, IP’lerin ve bulundukları konumların bir arada olduğu bir veri tabanından kontrol edilerek ilgili kullanıcının lokasyon bilgisine ulaşılır. Böylelikle kullanıcı bir web sitesinin en ilgili dil versiyonuna yönlendirilir.

Lokasyon Bazlı Yönlendirme

Neden Lokasyon Bazlı Yönlendirme Kullanılır?

Lokasyon Bazlı Yönlendirme

Kullanıcı bir IP yönlendirmesi ile belirli bir web sitesine girdiğinde, otomatik olarak konumu için tasarlanmış sürüme yönlendirilir. Kısaca bir örnek verecek olursak, example.com olarak ayakkabı sektöründe hizmet veren bir e-ticaret sayfanız olduğunu varsayalım. Siteniz hem Türkiye hem de Amerika pazarına iş yapıyor. Türkçe sayfanız example.com iken, İngilizce sayfanız example.com/us olsun. Muhtemelen, Türkiye’de yaşayan bir kullanıcının Türkçe sayfaya, Türkiye dışında bir lokasyondan gelen kullanıcının ise İngilizce sayfaya gelip alışveriş yapmasını istersiniz. Peki neden kullanıcıların hangi dil varyasyonlu sayfaya geldiği bizim için bu denli önemli?

Dil Farklılığı

Bir Türk kullanıcı İngilizce bir sayfaya geldiğinde büyük oranda sayfa içerisindeki yapıyı dil farklılığından dolayı anlamayacak ve hızlı bir şekilde sayfayı terk edecektir. Keza ABD içerisinden sitemize ulaşmış bir Amerikalı, Türkçe bir sayfa ile karşılaşırsa yine aynı senaryo geçerli olacaktır. Dil farklılığı nedeniyle kullanıcıların sayfadan hızlıca ayrılması bounce rate oranının yükselmesine neden olurken, buna paralel olarak kullanıcı sitenin dil yapısını anlamlandıramadığı için alışveriş yapamaması conversion rate oranını düşürecektir.

Ekonomiksel Farklılıklar

Dil farklılığının yanında, ülkeler arasında bulunan ekonomiksel dengesizlik sizin büyük olasılıkla Amerika pazarında ve Türkiye pazarında iki farklı fiyat politikası izlemenize neden olacaktır. Bu nedenle farklı dil versiyonlu sayfalarınızdaki ürünlerin fiyatları ve para birimi farklı olacaktır. İngilizce siteniz için dolar cinsinden fiyatları belirlerken, Türkçe siteniz için bu fiyatları Türk lirası cinsinden belirlemelisiniz. Böylelikle ilgili lokasyondaki kullanıcıya kendi para birimi özelinde bir fiyat göstermek, müşterinin güven duygusunu etkileyecektir. 

Ürün Portföyü

Kullanıcıların alışveriş davranışını tetikleyen butona basmanın bir diğer yolu, kendilerini ilgili ürünlerle yakın hissetmelidir. İki farklı lokasyon için belirlenen farklı dildeki sayfalar tam olarak bu noktada devreye girmektedir. Türkiye pazarında hedeflediğiniz bir kullanıcı için kundura ayakkabı ürününü satmayı hedefleyebilirken, ne yazık ki Amerika pazarında bu ürünün satışını hedeflemek oldukça zor olacaktır. Bu nedenle iki farklı lokasyon için hedeflediğiniz dil varyantlı sayfalarınızın içerisindeki ürünleri lokasyon bazlı yerelleştirme, satış oranını arttıracak bir hamle olacaktır. Bu noktada kullanıcıları ilgili lokasyonların sayfalarına yönlendirmek, kendilerine en yakın ürünlerle buluşmaları için büyük bir fırsattır.

Kargo ve Ödeme Yöntemleri

Kullanıcılar farklı lokasyonda hedeflenmiş bir web sitesini ziyaret ettiklerinde kendilerine uygun kargo ve ödeme yöntemlerini bulmakta zorlanırlar. Bu nedenle farklı lokasyon ve dillerdeki sayfalarınızda hedeflediğiniz en popüler ödeme yöntemini ve kargo yolunu kullanıcıya sunmanız kullanıcıların alışveriş algısındaki güven duygusunu arttıracaktır. Bu noktada kullanıcıları ilgili bölgesel ve dil varyantlı sayfalarınıza yönlendirmek, onları en doğru ödeme ve kargo seçeneği ile buluşturmak için büyük bir fırsat olacaktır. 

Tüm bu süreci incelersek aslında asıl amaç kullanıcıyı kendini güvende hissedebileceği ve doğru içeriği tüketebileceği sayfalarla buluşturmaktır. Bu sayede bounce rate oranının düşürülmesi hedeflenirken, ilgili conversion rate oranının artırılması kolaylıkla sağlanabilir.

Kimler Lokasyon Bazlı Yönlendirmeyi Kullanıyor?

Hemen hemen her küresel şirketin web site yapısında lokasyon bazlı yönlendirme görmek mümkün. Birkaçını birlikte inceleyelim;

Netflix Logo

Türkiye lokasyonlu bir IP üzerinden netflix.com’a erişmek isterseniz sistem tarafından 302 yönlendirmesi ile doğrudan Türkçe bir dil varyantlı sayfaya yönlendirildiğinizi göreceksiniz.

Lokasyon Bazlı Yönlendirme

Microsoft Logo

Yine Türkiye lokasyonlu bir IP üzerinden microsoft.com’a erişmek isterseniz sistem tarafından 302 yönlendirmesi ile doğrudan Türkçe dil varyantlı sayfaya yönlendirileceksiniz.

Lokasyon Bazlı Yönlendirme

Aynı zamanda Nike, Riot Games, Uber, Adidas ve Zara gibi büyük ölçekli global markalar da lokasyon bazlı yönlendirme senaryosunu kullanmaktadırlar.

Lokasyon Bazlı Yönlendirme Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Lokasyon bazlı yönlendirme uygulaması oldukça zor bir SEO sürecidir. Eğer dikkat edilmezse web sitelerinin dizine eklenmesini engelleyebilirsiniz. John Mueller, 2017 de attığı bir tweet içerisinde IP yönlendirmelerinin indekslemeyi bozabileceğini belirtiyor.

Lokasyon Bazlı Yönlendirme
“Çoğu durumda IP konumuna göre yönlendirmelerden kaçınırım; indekslemeyi kırmak ve kullanıcıları hayal kırıklığına uğratmak kolaydır.” – Google

John Mueller’in de bahsettiği indeklemenin bozulması aslında tam olarak nedir? İndeksin bozulması aslında sayfalarınız arama sonuçlarında dizine eklenmemesidir. Bunun nedeni, Googlebot’un web sitelerini çoğunlukla ABD tabanlı IP’lerden taramasıdır. Coğrafi konum yönlendirmesini yanlış uygularsanız, Googlebot web sitenizin diğer sürümlerine, sürekli olarak ABD sürümüne yönlendirileceği için erişemez. Siz lokasyon bazlı yönlendirme yaparak Türkiye dışında hiçbir kullanıcının Türkçe sayfaya gelmemesi senaryosunu kurgularsanız ve Googlebot’larını bu noktada düşünmezseniz Google artık Türkçe sayfanızı ziyaret edemiyor olacak.

Hatalı Lokasyon Bazlı Yönlendirme Kurgusu Nasıl Bir Sonuç Doğurur?

Ayakkabı sektöründe hizmet veren bir e-ticaret sayfanızın olduğu örneğine geri dönelim. Lokal tüm stratejilerinizi gerçekleştirdiniz. Artık Türkiye dışından hiçbir kullanıcı Türkçe sayfanıza, Türkiye’den hiçbir kullanıcı da İngilizce sayfanıza erişemiyor. Tüm geliştirmeler tamamlandı ve artık bu iş kalemini tamamlandı olarak işaretlediniz. Ancak burada yukarıda bahsettiğim senaryoda olduğu gibi Googlebot’ları unuttuysanız aslında işler tam olarak istediğiniz gibi gitmeyecektir. Googlebot’lar bu senaryoda ABD bazlı IP’lerden geldiği için artık sizin Türkçe sayfanıza erişilemiyor olacak ve kısa süre içerisinde Türkçe sayfanız tıklanma ve görüntülenme değerlerini kaybetmeye başlayacaktır.

Örnek bir grafikte bu senaryoyu inceleyelim;

Lokasyon Bazlı Yönlendirme

Googlebot’ların unutulduğu senaryoda ne yazık ki Google, Türkçe dil varyantlı sayfanıza erişemediği için Türkçe sayfanız yavaş yavaş grafikte görebileceğiniz gibi arama motoru sonuç sayfasından silinecektir.

Ancak korkmayın, gerekli birkaç düzenlemeyle bu olumsuz gidişatı tersine çevirebilirsiniz. Böyle bir olumsuz durumda nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor gelin birlikte bakalım.

Dil Varyantlı Sayfanız Google İçin Nasıl Tekrar Erişilebilir Olacak?

Bunun önüne geçmek için Google botlarını (desktop,mobile vb.) uyguladığımız IP yönlendirme kuralından exclude etmemiz gerekiyor. Özetle, istek atılan User Agent Googlebot’a ait ise bu, yönlendirmenin dışında tutulmalıdır.

Bunun için sunucunuza erişen bir web tarayıcısının Googlebot gibi gerçek bir Google tarayıcısı olup olmadığını doğrulayabiliriz ancak Google tek bir IP üzerinden siteleri ziyaret etmiyor. Bu nedenle tek bir IP’yi bu senaryodan exclude etmek yine hatalı bir yapı oluşturmaya sebep olacaktır. Sadece bot adından bunu yaparsak Googlebot’u taklit etmeye çalışan sahte bot’ları ne yazık ki ayıramıyor olacağız.

Bu nedenle bu senaryoda DNS Lookup çalıştırmak gerekiyor.

DNS Lookup Nedir?

DNS Lookup bir alan adını anlamlı sayısal adreslere çevirmeye sağlar.

DNS Lookup Lokasyon Bazlı Yönlendirmede Nasıl Kullanılır?

1) Log dosyası içerisinde bulunan IP adreslerini host komutu kullanarak tersten DNS lookup yapmalısınız.

2) Ardından elde ettiğiniz alan adının googlebot.com veya google.com olduğunu doğrulamalısınız.

3) Son olarak elde ettiğiniz alan adının tekrar DNS lookup yöntemiyle IP’sine ulaştıktan sonra Googlebot’ların kullandığı güncel IP’ler ile karşılaştırıp eğer gerçek Googlebot ise bu kuraldan exclude etmelisiniz.

DNS Lookup Nedir?

NOT:

Güncel Googlebot IP’lerine buradan ulaşabilirsiniz

Lokasyon Bazlı Yönlendirmelerde Yapılan Hatalar

1) Googlebot’u Engellemek

Yaptığınız lokasyon bazlı yönlendirme kurgusunda Google’ın tüm dil varyantlı sayfalarınıza erişebildiğinden emin olun ve eğer Google dil varyantlı sayfalarınıza gelemiyorsa, yarattığınız senaryoda Googlebot’ları exclude edin.

Lokasyon Bazlı Yönlendirme

2) 301 Yönlendirmesi Kullanmak

Yapılan bir diğer yaygın hata ise lokasyon bazlı yönlendirme yaparken bu yönlendirmeyi 301 durum kodu ile yapmaktır. Bildiğiniz gibi 301 kalıcı bir yönlendirmedir ve değer aktarımı sağlar. Biz sadece lokasyon bazlı bir yönlendirme yaptığımız ve yönlenen sayfanın değerini diğer dil varyantlı sayfamıza aktarmak istemediğimiz için lokasyon bazlı yönlendirmelerde 302 ile geçici yönlendirme uygulamak gerekmektedir.

NOT:

Googlebot’ların yanında web sitenizde analiz veya farklı bir amaçla kullandığınız ABD lokasyonlu IP’ler üzerinden gelen botları, kurguladığınız lokasyon bazlı yönlendirme yapısına dahil etmemelisiniz. İlgili botları tüm yönlendirme senaryosundan çıkarmalısınız. Böylelikle size fayda sağlayan bot’lar sayfalarınıza kolaylıkla erişebileceklerdir.

Bonus: Lokasyon Bazlı Yönlendirmelerinizi Destekleyin

Farklı Dillerde Yeni Sayfalarımı Nasıl Açabilirim?

Artık coğrafi konum yönlendirmesinin ne olduğunu bildiğimize göre, muhtemelen ziyaretçilerimizi nereye yönlendireceğimizi öğrenmemiz gerekir.

Farklı dilde sayfalarımızı 3 farklı alanda yaratabiliriz;

1-ccTLD (Country Code Top Level Domain)
https://www.etietieti.com/
https://www.etietieti.ro/
https://www.etietieti.pl/
https://www.etietieti.ru/

2-Subdirectory
https://www.zara.com/tr/
https://www.zara.com/us/  


3-Subdomain
https://tr.wikipedia.org/
https://ru.wikipedia.org/

Hazırlayan: Buğra Tan