Görsel Site Haritası

Web siteleri içerisinde yer alan görselleri bir arada barındıran XML dosyalarına resim site haritası denir. Resim site haritaları, arama motorlarının site içerisinde yer alan görselleri keşfetmelerine yardımcı olurlar.

Web sitelerinin sayfalarında kullandıkları resimleri alt ve title eklenmesi gerektiğinin önemi aşikar. Yeni yeni ortaya çıkan trend ile görsel site haritaları oluşturma işlemleri başlandı ve bu görsel site haritaları ile görsel arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak mümkün hale geldi. Bu sebeple resim site haritası oluşturmak SEO açısından fazlasıyla önem kazanmaya başlandı.

Resimler o anki kullanılan, mevcut site haritasına eklenir veya sadece görseller için ayrı bir site haritası oluşturulur. Görsel site haritasına ekleme yapmak, Google’ın başka bir yol ile ulaşamayacağı yani sitenin JS kodları ile ulaştığı resimler gibi görselleri keşfetmesine imkan sağlayacaktır.

Görsel Site Haritası Ne İşe Yarar?

Web sitelerinde yer alan resimler için görsel site haritaları oluşturmak, görsel aramalarında sitede yer alan içeriklerin daha kolay bir şekilde üst sıralara çıkmasını ve bu sayede resimlerin daha fazla organik trafik kazandırmasına sebep olur.

Görsel site haritası sayesinde ürün görselleri, haber görseller, blog görselleri yani tüm görsellerin siteye daha fazla trafik kazandırması çok olasıdır. Resim site haritası oluşturma işleminden önce resim alt etiketi ve title düzenlemeleri unutulmamalıdır. Bunun haricinde görsel site haritaları, Google tarafından bulamayacağı özellikle JS ile oluşturulmuş görsellerde daha verimli sonuçlar vermesini ve daha ulaşılabilir olmasını sağlar.

Görsel Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Resim site haritaları oluşturmak için birden fazla seçenekler bulunmaktadır. Bu seçeneklerde  ister otomatik olacak şekilde, ister de manuel olacak şekilde görsel site haritası oluşturma işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

  • Eklenti ile Görsel Sitemap Oluşturma

WordPress siteler için eklenti kullanımları çok fazla önem taşır ve büyük kolaylıklar sağlar. Bu gibi eklentiler arasında ilk akla gelen eklenti “Google XML Sitemap For İmages” olmalıdır. Bu eklenti ile kütüphanede direkt olarak erişimde olmasa da ufak bir araştırma ile bulunabilmesi mümkündür.

Kullanımı çok kolay olan bu eklenti ile çok hızlı bir şekilde görsel site haritası oluşturabilir ve arama motorlarına göndermek mümkün olacaktır.

Eklenti linki: https://wordpress.org/plugins/google-image-sitemap/

  • Screaming Frog ile Image Sitemap Oluşturma

Screaming Frog SEO aracı, optimizasyon ile uğraşmakta olan çoğu kişi tarafından bilinmektedir ve kullanılmaktadır. Screaming Frog aracının diğer avantajlarından ziyade, görsel sitemap oluşturmak için de özellikleri bulunmaktadır.

1- Tarama bölümüne gelerek sitemap oluşturmak istenilen web sitesinin URL’si girilir ve tarama işlemi başlatılır. 

2- Tarama işlemi tamamlandıktan sonra Scream Frog menü içerisinde yer alan “Sitemaps” sekmesi açılır. Bu sekmeden sonra “Create Sitemap” alanı açılır.

3- “Sitemaps”> “İmage Sitemap” aşamalarını seçtikten sonra ayarlar kısmından, sitemap ayarlarını oluşturabilir. Burada ayarların varsayılan olarak bırakılması ve değiştirilmemesi tavsiye edilir.

Screaming Frog ile görsel site haritaları oluşturmak için yapılması gerekenler işlemler bunlardır, ama görsel site haritasını dizine ekleme işlemini unutmak büyük hata olacaktır bu yüzden görsel site haritasını dizine ekleme işlemi unutulmamalıdır. FTP ya da CPanel ile dizine ekleme işlemi gerçekleştirilir.

Sitemap Dosyası Web Sitesine Nasıl Yüklenir?

Google, site haritasını web sitesi her tarama işleminde kontrol etmez. Bir site haritası Google tarafından sadece ilk kez fark edildiğinde ve sonrasında sadece değiştirildiğini Google‘a ping edildiğinde kontrol edilecektir. Google’a, bir site haritasıyla ilgili olarak sadece güncellendiğinde veya yeni olduğunda bilgilendirmek gerekmektedir. Herhangi bir değişiklik olmamış site haritalarını birden fazla kez göndermek doğru bir işlem olmayacaktır.

Site haritasındaki sayfaları güncellenmiş ise bunları <lastmod> alanıyla işaretlemek gerekmektedir. Diğer XML dosyalarının Atom XML için <updated> gibi benzer bir alanı vardır. Ayrıca, bu tarihi nasıl hesaplayacağınızı da öğrenmek mümkün olacaktır.

Site haritasını Google’a yüklemenin birkaç farklı yolu bulunmaktadır:

  • Google Site haritaları raporunu kullanarak site haritası gönderilebilir.
  • Ping aracı kullanılabilir. Tarayıcınızda veya komut satırında site haritanızın tam URL’sini girerek, adrese bir GET isteği gönderilir. Burada unutulmaması gereken şey site haritası dosyasının erişilebilir olduğundan emin olunmasıdır.
  • Manuel olarak Resim sitemap oluşturma

İki sitemap oluşturma yönteminden sonra geriye sadece manuel şekilde görsel olarak sitemap oluşturma yöntemi kalır. Bu yöntemde kod bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır. Fazla bir detay gerektirmez. Resim sitemapler için kullanılabilecek etiketler:

ETİKETKULLANIMAÇIKLAMA
<image:image>Zorunlu KullanımTek bir resimle ilgili tüm bilgileri içerir. Her <url> etiketi en fazla 1.000 <image:image> etiketi içerebilir.
<image:loc>Zorunlu KullanımResmin URL’ sidir. Bazı durumlarda, resim URL’si ana site ile aynı alanadında olmayabilir. İki alan adı da Search Console’ da doğrulama işleminden sonra doğrulandığı zaman herhangi soruna neden olmaz. Örneğin resimleri barındırmak için Google Sitesi gibi bir içerik dağıtım ağından yararlanılıyorsa barındırma sitesinin Search Console’ dadoğrulandığından emin olunmalıdır. Ayrıca, robots.txt dosyanızın dizineeklenen içeriklerin taranmasını engellemediğinden de emin olunmalıdır.
<image:caption>Kullanım Zorunlu DeğilResmin açıklamasıdır.
<image:geo_location>Kullanım Zorunlu DeğilResmin coğrafi konumudur.Örneğin, <image:geo_location>Limerick, Ireland</image:geo_location> şeklinde kullanılır..
<image:title>Kullanım Zorunlu DeğilResmin başlığıdır.
<image:license>Kullanım Zorunlu DeğilResmin lisansına ilişkin URL’ dir.Bunun yerine resim meta verileri kullanılabilir.

Örnek Görsel Site Haritası

Aşağıdaki örnekte iki resim içeren “http://example.com/sample1.html sayfası” için bir site haritası girişi ve bir resimle birlikte resim site haritasında sağlanabilen tüm isteğe bağlı meta verileri içeren “http://example.com/sample2.html” sayfası için bir giriş gösterilmektedir.

Örnekte yer alan söz dizimi düzenini kullanarak bütün sayfalar için en fazla 1000 görsel listelenebilir.