
Google MUM Algoritması Nedir?
Google, kullanıcı aramalarını daha iyi anlamak ve en kısa süre içerisinde kullanıcısına en ilgili arama sonucunu ulaştırmak hedefiyle yola çıkarak önceki yıllarda yapay zeka ve makine öğrenimini arama motoru içerisine entegre etmeye başladı.
Bu alanda atılan ilk adım Google’ın 2019 yılında BERT yani Bidirectional Encoder Representations from Transformers olarakta nitelendirilen algoritmayı hayata geçirmesiyle başlamıştır. BERT bir kelimenin tam anlamını kendisinden önce veya sonra gelen kelimelere bakarak semantik olarak algılar. Yani BERT, long tail anahtar kelimeleri çok daha hızlı anlayarak en ilgili sonuçları en üst sırada getirmeye yardımcı olan bir algoritmadır.
Google, arama motorunu iyileştirmek için geliştirdiği MUM algoritmasını 2021 Mayıs ayında yaptığı I/O konferansında tanıttı ve 2022 de MUM aktif olarak arama motoru içerisinde kullanıcı arama deneyimini iyileştirmek için kullanılmaya başlandı.
MUM (Multitask Unified Model) algoritması bir insanın yapabileceği gibi içerikleri ve anahtar kelimeleri semantik olarak analiz etmek ve oluşturmak için tasarlanmış BERT’ten 1000 kat daha güçlü olan Google’ın yeni arama motoru algoritmasıdır.
Google MUM Algoritmasının Amacı Nedir?
Google analizlerine göre bir kullanıcı (özellikle karmaşık sorgular oluşturan kullanıcılar) 8 farklı tıklama yaparak istedikleri sonuca erişebilmektedir. Yeni gelecek olan Multitask Unified Model algoritması ile birlikte Google bu sayıyı en aza indirgemeye çalışmaktadır.
Kullanıcı MUM yapay zeka teknolojisi ile birlikte aşağıda yer alan sorgular için daha net arama sonuçlara ulaşabilecek ;
- Uzun kelime öbeklerine sahip arama sorguları.
- Birden fazla farklı ama alakalı bileşeni içeren arama sorguları.
- Kıyaslama tabanlı uzun arama sorguları.
- Görsel kullanarak yapılan sorgular.
- Yapay zeka tabanlı akıllı cihazlar üzerinden yapılan aramalar. ( Akıllı asistan, sesli aramalar vb.)
MUM Algoritması Google Arama Davranışını Nasıl Değiştirecek?
MUM arama sonuçlarının görünümünü ve ayrıca genel olarak aramayı kullanma şeklimizi tamamiyle değiştirecektir. Gelin bunlardan birkaçını birlikte inceleyelim.
Google Lens’te Yeni Arama Seçenekleri
Yakında bir fotoğraf çekmek ve içinde ne olduğu hakkında soru sormak için Google Lens’i kullanabileceksiniz. Örneğin siz bir gömleğin fotoğrafını çekip aynı desene sahip çorapları Google Lens ile bulabileceksiniz.

Arama Sonuçlarında Daha Büyük Resimler
İlham, fikir ve kıyafet aramak gibi belirli sorgu türleri, arama sonuçlarında görsel odaklı sonuçları tetikler. Arama sonuçlarında görsellerin ne zaman tetikleneceğine ve sayfalardan hangi resimlerin çekileceğine karar vermek MUM’a bağlı olacak.

Gelişmiş Video Analizi
MUM’un yardımıyla Google, videoları daha derinlemesine analiz edebilecek ve videonun farklı bölümleriyle ilgili konuları belirleyebilecek. Buna karşılık, bu, Google’ın bir videoyu izledikten sonra ne izleyeceği/okuyacağı/tüketeceği konusunda daha iyi önerilerde bulunmak için öneri sistemini kullanmasına olanak tanıyacak.
Yeni Öneri Özellikleri
Google, MUM ile birlikte arama sonuçlarına “Bilinmesi Gerekenler” ( Things to Know) adlı yeni bir özelliği ekliyor. Bu sistemi temelde gelişmiş bir öneri sistemi olarak düşünebilirsiniz. Bu sistem “Kullanıcılar Bunları Da Sordu” (People Also Ask) sistemine benzerdir ve asıl amacı kullanıcı aramalarını hassaslaştırmaktır.

Ayrıca yeni öneri özellikleri yanında kullanıcıların yaptığı arama için Google arama sonuçlarına bu aramayı Genişlet/İyileştir adlı özellikler ekliyor.

SEO Stratejinizi MUM’a Nasıl Uyarlayabilirsiniz?
Yeni algoritma ile birlikte SEO stratejiniz içerisinde radikal değişikler yapmanız gerekmeyecek. Ancak her yeni algoritma arama motoru davranış biçimlendirmesini etkiler bu nedenle web sitenizi algoritmaya en uygun yapıda güncellemeniz gerekmektedir. İşte MUM’un tanıtılmasıyla SEO stratejilerinde tekrar gözden geçirmeniz gerekenler;
Kullanıcı Yolculuğuna Odaklanın
İçerik stratejinizde Google’ın yaklaşımını taklit etmeye çalışın. Bir ürün için içerik oluşturuyorsanız, hedefiniz kullanıcı yolculuğunun her adımını ele almak olmalıdır. Diyelim ki çevrimiçi olarak bisiklet parçaları satıyorsunuz ve bunu yapmanıza yardımcı olacak içerikler oluşturuyorsunuz. Kullanıcınızı yeni bir bisiklet parçasına ihtiyaç duymaktan web sitenizden veya mağazanızdan bir parça almaya kadar götürecek her tür soruyu ve her bilgiyi düşünün ve web sitenizde yer verin.
Örneğin, Bisiklet zinciri satmak için kullanıcılara nasıl ulaşabileceğinizi birlikte analiz edelim. Yeni bir zincir arayan kullanıcılar muhtemelen daha önce bir bisiklet sahibi olan ve zinciri bozulduğu için yeni bir zincire ihtiyaç duyan kitle olacaktır. Kullanıcılarınızın en azından bir kısmı yeni bir bisiklet zinciri almak için ilk olarak bisiklet zincirinin nasıl tamir edileceğini arar ve ardırdan yeni bir zincir alması gerektiği ihtiyacını anlar ardından muhtemelen aşağıdaki gibi arama sorguları gerçekleştirir;
- Hangi zincir bisikletime uyar?
- Bisiklet zincir fiyatları.
- Bisilet zinciri nasıl değiştirilir?
- Bisiklet zincirimi nerede tamir ettirebilirim?
- Bisiklet zinciri nasıl tamir edilir?
Tüm bu kullanıcı sorgularına web siteniz içerisinde cevap vermeniz tüm müşteri yolculuğundaki noktalarda bulunmanıza olanak sağlar. MUM algoritmasının dahada kullanıcı odaklı olacağını düşündüğümüz senaryo içerisinde müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkarmak arama sonuçlarında web sitesi performansını olumlu etkileyecektir.
Google Merchant Center’ı Efektif Kullanın
Google Merchant Center , ürünlerinizi Google ile doğrulamanıza ve çeşitli Google hizmetlerinde listelenmesini sağlamanıza olanak tanıyan bir programdır. Temel olarak, Google’ın bir ürün önerisinde bulunması gerektiğinde, Merchant Center ile doğrulanmış bir ürün havuzundan yararlanır. Merchant Center yapınızı ne kadar güncel ve efektif kullanırsanız arama sonuçları içerisinde daha fazla kullanıcıya ulaşabilirsiniz.

Markup Yapınızı Tüm Sayfalarınız İçin Kurgulayın
Google, arama sorgularını yanıtlamak için içeriğimiz içerisinden küçük parçalar alarak bu parçalardan yararlanmaya başladı. İlk olarak Google arama sorgularına net cevap veren içerik paragrafını feature snippet olarak göstermeye başladı.

Son zamanlarda arama sonuçlarında ilgili aramalar için Google’un video ve görsel sonuçlarını da önerdiğinide görebilirsiniz.

Arama sonuçlarında bu şekilde yer almak istiyorsanız Google’ın bu alakalı bilgileri sayfalarınızda bulmasına yardımcı olmalısınız. Bunu yapmanın en belirgin yolu, içeriğinizde uygun işaretlemeleri kullanmaktır.
YouTube Metadata: Google’ın videolarınızı analiz etmesine ve daha küçük parçalara ayırmasına yardımcı olur. Google’ın videonuzun bir dökümüne sahip olması için altyazı ekleyebilirsiniz ve ayrıca zaman damgaları ekleyerek videolarınızı bölümlere ayırabilirsiniz.
Schema Markup: Arama sonuçlarında feature snippet’lar elde etmenize yardımcı olur ve sayfalarınızdaki önemli içerik parçalarını vurgular. Ürün sayfalarını, Soru-Cevap bölümlerini, incelemeleri, işletme ayrıntılarını ve blog makalelerini geliştirmek için kullanabilirsiniz.
HTML Tags: Sayfanızdaki önemli metin parçalarını vurgulamak ve resimleri tanımlamak için kullanılmalıdır. Başlıklar, meta açıklamalar, başlıklar ve resim alt metinleri, SEO için temel HTML etiketleri arasındadır ve öne çıkan snippet’lere ve görsel aramaya girmenize yardımcı olacaktır.
Multimodal İçerikler Oluşturun
Google geçmişte bazı sorguları metinle bazı sorguları video ile bazı sorguları da görseller ile yanıtlamayı tercih ediyordu. Google bugün hemen hemen tüm sorgular için arama sayfasında hem metinlere hem görsellere hem de video arama sonuçlarına yer veriyor. Örneğin fermuar nasıl tamir edilir sorgusunu ele alıcak olursak arama sonuçlarında Google’ın metin, görsel ve video içerik türleriyle arama sonuçlarını kullanıcıya sunduğunu görebilirsiniz.

Arama sonuçlarında sayfanız ile birlikte video, görsel ve metin içerikleriyle görünür olmak istiyorsanız sayfa içerik yapınızda görsel, metin ve video içeren multidominal yapıyı kurgulamalısınız.
Sayfa İçeriklerinizi Parçalara Ayırın
Temiz içerik yapısı, Google’ın içeriğinizden metin paragrafları veya video bölümleri çekmesine yardımcı olur. Temiz bir içerik yapısı oluşturmak için şu temel ilkeleri izleyin:
- İçeriğiniz paragraflara ve alt bölümlere ayrılmalıdır;
- Paragraf başlıkları anahtar kelime olarak zengin olmalıdır.
- Bölümleri vurgulamak için uygun işaretleme kullanılmalıdır;
- Bölümler, sorguyu tam olarak yanıtlayan kısa paragraflarla başlamalıdır.
Kısaca MUM algoritması artık hayatımızın bir parçası ve bu oyunu oynamak için sayfalarınızı alaka düzeyi, yetki ve kalite gibi klasik sıralama sinyalleriyle MUM’a uygun hale getirmeniz gerekir. Bu yapıldıktan sonra, sorgu başına daha fazla içerik türü oluşturmaya ve bu içeriği işaretleme ve temiz içerik yapısı aracılığıyla Google için daha anlamlı hale getirmeye odaklanabilirsiniz.
HAZIRLAYAN: Buğra TAN
Henüz yorum yapılmadı.
Yorum Yaz