KVKK ve GDPR’ın hayatımıza girmesi ile kullanıcı tekilleştirme yolunda karşılaştığımız zorlukların daha da katlandığı bir dönemde, güzel haber Google’dan geldi ve Google Analytics’te yer alacak olan yeni cross-device (cihazlar arası) raporlama yeteneklerini duyurdu. Yaklaşık 2 aydır pek çok Google Analytics 360 hesabında beta versiyonu ile yayında olan yeni cross-device özellikleri 11 Temmuz 2018 itibariyle tüm hesaplar için de aktif hale getirilmeye başlandı.

Cross Device Ölçümleme Nedir

Globalwebindex’in Kasım 2017’de yayınladığı cihaz kullanımı çalışmasına göre, genel bir internet kullanıcısının (16-64 yaş aralığı) sahip olduğu cihaz sayısı ortalama 3.23 ve bu rakam gelir seyiyesi en yüksek 25%’lik kesimde 3.90’a kadar çıkıyor. Dijital ekosistem büyüdükçe, süre ve temas noktaları (touch-points) sayısı da gün geçtikçe artan kullanıcı serüveni için göz ardı edilmesi imkansız hale gelen en önemli kırılım ise şüphesiz ki, cihaz kullanımı.

Cross-device ölçümleme, bu kırılıma ışık tutmaya çalışan ve hangi cihazı kullanıyor olursa olsun kullanıcınızı tanıyarak, ona özel aksiyonlar almanızı sağlayan bir ölçümleme yöntemi.

 

Google Analytics – Default (Olağan) Cross  Device Raporlama

Esasen cross device raporlama Google Analytics’te zaten yıllardır var olan bir özellik. Kullanıcıların giriş yapabildiği (ya da kesin bir şekilde tekilleştirilebildiği) iş modellerinde, User-ID entegrasyonu gerçekleştirerek ve bu entegrasyona özel bir Google Analytics görünümü açarak, bu rapora uzunca bir süredir erişebilir durumdayız. Bu sayede de kullanıcılarımızın ne kadarı mobil ve desktop kullanıyor gibi cihaz bazlı kesişimleri görebiliyoruz.

Dolayısıyla default cross device raporlamalar için gereken reçetemiz şu şekilde ortaya çıkmış oluyor;

  • Kullanıcının giriş yapabildiği (ya da kesin bir şekilde tekilleştirilebildiği) bir iş modeli.
  • Arkaplanda da kullanıcıyı rastgele bir ID ile tekilleştirebilme yeteneği.
  • Bu ID’yi kullanarak ve ilgili entegrasyonu gerçekleştirerek kullanıcıyı farklı platformlar üzerinde tekilleştirebilme.

 

Yeni Cross Device Özellikleri & Google Signals (Google Sinyalleri)

Yeni cross device özellikleri ile yukarıda bahsi geçen reçetedeki isterlerin hepsi devre dışı kalıyor. Zira yeni cross device sisteminde kullanıcı tekilleştirmeyi siz değil, Google gerçekleştiriyor ve bunu da Google Signals üzerinden yapıyor.

Google Marketing Platform’un da duyurulması ile birlikte “Signal Based Marketing” ve “Signal Based Measurement” tabirleri de hayatımızda hatırı sayılır bir yer kaplayacak. Dolayısıyla “Google Signals nedir?” sorusunun cevabına da biraz değinmemiz gerekiyor.

Google’ın 1 milyar üzerinde kullanıcıya sahip toplam 7 ürünü bulunuyor ve bu ürünlerin her biri de “müşteri sinyalleri” olarak terimleştirilen binlerce anonim ve izinli veri noktasına sahip. Google Signals, tüm bu sinyalleri bir araya getirip güçlendirerek, kullanıcınızı daha iyi tanımanıza ve daha ilgili bir iletişim stratejisi geliştirmenize olanak sağlayan bir sistem olarak adlandırılabilir.

İşin içine pek tabiki cihaz kullanım alışkanlıkları ve Google’ın makina öğrenme sistemi de dahil olduktan sonra, Google Signals ile kullanıcının cihazlar arası hareketlerini de ölçebilir hale geliyoruz. Sadece Google hesabı reklam ayarlarında bulunan Ad Personalization (Reklam Kişiselleştirme) özelliği açık kullanıcılara ait verileri içeren Google Signals hakkında daha fazla bilgiyi ilgili yardım sayfasından alabilirsiniz.

 

Yeni Cross Device Özelliklerinin Avantajları Neler?

 

  • Artık giriş yapılabilen (ya da kesin bir şekilde tekilleştirme yapabilen) bir iş modeli zorunluluğunuz yok. Kullanıcı Ad Personalization özelliklerini açtıktan sonra Google Signals sizin yerinize kullanıcının cihaz bazlı hareketlerini ayırt etmeye başlıyor.
  • User-ID entegrasyonu gerçekleştirmek için kaynak harcamanıza artık gerek yok.
  • Ayrı bir Google Analytics görünümü açmanıza gerek yok. Tüm görünümlerinizde yeni cross device raporunu kullanabilirsiniz.
  • Google Reklam Kişiselleştirme özelliğini aktif eden kullanıcı sayısının, işletmenize ait hem mobil hem de masaüstü sitelerde giriş yapan kullanıcı sayısına göre katbekat fazla olacağı öngörüsü ile, çok daha yüksek hacimli bir cross device haritasına sahip olabilirsiniz.

 

Yeni Cross Device Özellikleri ile Hangi Raporlara Erişebilirsiniz?

Device Overlap (Cihaz Çakışması) Raporu

Farklı cihazlarda gerçekleşen etkileşimleri ve veri kümelerini tek bir resim üzerinden yorumlamanıza yardımcı olur. Hangi cihazların birbirleri ile daha fazla etkileşim haline olduğunu ve kullanıcılarınızın tüketim alışkanlıkları içerisinde çoklu cihaz kullanımının ne ölçüde yer ettiğini analiz ederek, platform bazlı bütçe dağılımlarınıza ışık tutar.

Cihaz çakışması raporunu cihaz kategorisi ile birlikte işletim sistemi bazında kırılımlı şekilde de oluşturabilirsiniz.

 

Device Paths (Cihaz Yolları) Raporu

Kullanıcılarınızın farklı cihaz kullanım alışkanlık ve performanslarına ait sekans  görünümüne cihaz yolları raporu üzerinden erişebilirsiniz. Rapora ait veriyi, kampanya, kanal, kaynak gibi pek çok farklı boyut ile kırılımlandırabilir, herhangi bir platforma ait yatırımlarınızın bir diğer platforma nasıl etki ettiğini analiz edebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak, belirleyeceğiniz bir etkinlik (event), sayfa gösterimi ya da hedefi referans noktası alarak, bu referans noktasından önceki ya da sonraki adımlara ait veriyi gözlemleyebilir, böylelikle site içi süreçlerinizin, cihaz ve daha pek çok kırılımda işletme hedeflerinize olan katkısını ölçebilirsiniz.

 

Acquisition Device (Edinmenin Gerçekleştiği Cihaz) Raporu

Edinmenin gerçekleştiği cihaz raporu, attribution ve trafik metriklerinizi birleştirerek, kullanıcı kazanımı ve dönüşümleriniz arasındaki ilişkiyi görmenizi sağlar. Herhangi bir cihaz üzerinden kazandığınız kullanıcıların, aynı cihaz üzerinden ne kadar gelir yarattığını ölçmenizin yanı sıra, yine aynı kullanıcıların diğer cihazlar üzerinden yarattığı gelir hacmi bilgisine de erişerek, cihazlar arası etkileşim ve dönüşüm tablonuzun tamamını görmenize olanak tanır.

Edinmenin gerçekleştiği cihaz raporunu – cihaz yolları raporunda olduğu gibi – kampanya, kanal, kaynak gibi farklı boyutlar bazında kırılımlandırabilirsiniz.

 

Yeni Cross Device Özelliklerini Nasıl Etkinleştirebilirsiniz?

Bahsi geçen tüm yeni cross device özelliklerini etkinleştirebilmek için öncelikle Google Analytics hesabınızın admin (yönetici) sekmesini ziyaret edin ve ilgili mülke (property) ait sütun altından İzleme Bilgileri > Veri Toplama yolunu izleyerek Google Sinyallerini (Google Signals) etkinleştirin.

Eğer Veri Toplama sekmesi altında Google Signals ayarlarını göremiyorsanız bir süre daha sabretmeniz gerekecek. Beta statüsündeki yeni cross device ve Google Signals özelliklerinin bir kaç hafta içerisinde tüm hesaplara yayılması bekleniyor.