Google Analytics’in 2012 yılında yayınlamış olduğu Google Analytics Remarketing servisi, web sitenizi önceden ziyaret etmiş kullanıcıları listeleyerek ilgili reklamlarınızı göstermenize yarayan bir araçtır.

Dijital reklamcılıkta en çok önem verdiğimiz metriklerden biri dönüşüm oranıdır. GA Remarketing aracı, web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara doğru hedefli reklamların gösterilmesi konusunda yardımcı olacak ve dönüşüm oranlarınızı yükseltecektir.

Google Analytics Remarketing ile Neler Yapabilirim?

GA Remarketing ile GA’nın size sunduğu tüm metrikleri kullanarak kendi Remarketing listenizi oluşturabilirsiniz. Birkaç örnek ile başlayalım:

Örnek 1; Doğal aramalardan ‘’Samsung S4’’ kelimesi ve türevleri ile sitenize gelmiş, fakat Samsung S4 almamış kullanıcıları listeleyerek, bu kullanıcılara AdWords Görüntülü Reklam Ağı’nda Samsung S4 bannerı gösterebilirsiniz.

Örnek 2; Web sitenizden 200 TL ve üzeri satın alma gerçekleştirmiş kullanıcıları listeleyerek bu kullanıcılara kampanyanız hakkında banner gösterebilirsiniz.

Örnek 3; X Telefon Operatörü için bir kampanyanız var ise, sitenize X operatörü servisi ile gelenlere reklamlarınızı gösterebilirsiniz.

Örnek 4; Kullanıcı ilk ziyaretinde ‘X’ sayfanızı görüntülemiş (kampanya veya proje sayfanız olabilir), aynı ziyaret sırasında veya bir sonraki ziyaretinde form sayfasını görüntülemiş (Biz Sizi Arayalım Formu olabilir) ve formu doldurmamış kullanıcıları listeleyebilirsiniz. Listelediğiniz bu kullanıcılara formu doldurmalarına yönelik banner gösterilebilirsiniz.

Önemli Not: Google Analytics Remarketing size 30 günlük verinizi kullanma izni verir. Diğer önemli kural ise oluşturmuş olduğunuz Remarketing listesinin 100 kullanıcıyı geçmiş olması gerekmektedir.

Google AdWords Remarketing’den Farkı Nedir ?

Öncelikle yukarıda görmüş olduğunuz ürün hedeflemelerinin bazılarını Google AdWords Dinamik Remarketing ile yapmanız mümkündür. Bu aracı kullanabilmeniz için ürün, kategori ve marka bilgilerini parametreyle AdWords Remarketing koduna göndermeniz gerekmektedir. Fakat bu aracı kullanabilmek için yazılım ekibinizin sadece bu iş için ekstra zaman ayırması gerekmektedir. Bu da küçük ve orta büyüklükteki markalar için engel teşkil edebilmektedir.

Peki ne zaman AdWords Dinamik Remarketing’i kullanmam gerekir?

Örnek vermek gerekirse, reklam vermek istediğiniz 1000 den fazla ürününüz var, ve bu ürün sayfalarını görüntüleyen, buna karşın satın almayanlara banner reklamı göstermek istiyorsunuz. Tavsiyemiz şu ki, şayet entegrasyon iş yükünün üstesinden gelebiliriz diyebiliyorsanız, kesinlikle “AdWords Dynamic Remarketing” aracını kullanmalısınız.

Dynamic Remarketing gibi yazılıma ihtiyacınız olacak çalışmalarınızı yaptırabileceğiniz bir ekibiniz henüz yok ise, size Google Analytics Remarketing’i kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Google Analytics Remarketing’i Kullanmak için Ne Yapmalıyım ?

1. Remarketing listesi oluşturabilmeniz için Google Analytics hesabınızda yönetici olmanız, ve AdWords hesabınızın Google Analytics’e bağlı olması gerekmektedir.

2. İzleme bilgilerinizden “Görüntülü Reklam Ağı” destek özelliğini “Açık” duruma getirmeniz gerekmektedir.

Bu değişikliği yaptıktan sonra “Google Analytics İzleme” kodunuzun ga.src ile başlayan satırı değişecektir. Mevcut olan Analytics kodunuzu bu yeni kodla değiştirmeniz gerekecektir.

Bir sonraki yazımda Google Analytics Remarketing türlerini ve listeleri nasıl oluşturmamız gerektiğini anlatacağım. Konu hakkında hızlı aksiyon ve danışmanlık almak istiyorsanız SEM Dönüşüm ekibi olarak sizlere yardım edebiliriz.

Sevan Acemoğlu