Reklam verenlerin aklında çoğu zaman şüphe yaratan bir mesele var : “View-through conversion” gerçekten ne kadar işe yarayan bir kavram? Düz arama reklamlariyla karşılastırdığımızda doğrudan dönüşüm oranları hemen her zaman cok daha zayıf olan Google Display Network (GDN) bünyesindeki görsel reklamlar, raporlara baktığınızda “view-through” dönüşüm değerleriyle goz doldurur. Yalnizca 10 tıklama sonrası “doğrudan dönüşüm” katkısı olan bir banner’ın, 9802 tane “view-through” dönüşüm getirdiği görülmemiş şey değil. Peki bu ne kadar doğru? Kullanıcıların gerçekten ne kadarı görsel reklamınızı gördü, belki onunla az da olsa etkileşime geçti, ve bunun da yardımıyla dönüp dolaşıp, dönüşümünü tamamladı?
19 Haziran 2013’te yapılan duyuruyla birlikte, Google Analytics ve Adwords arasındaki bağ, GDN bünyesindeki bu reklamlara dair çok daha fazla bilgi verecek şekilde güncelleniyor. Uzun lafın kısası, GDN gösterimlerinizi de Google Analytics üstünden değerlendirebilecek ve bunları bir huni raporu içinde takip edebileceksiniz. Böylece tıklanmayan ama gösterim alan GDN reklamlarınızın etkisini çok daha net bir şekilde görebileceksiniz.
Lafı daha fazla dolandırmadan Google Analytics’e gelen bu güncellemenin ağır toplarına bir göz atalım :
-Güncelleme fırından taze çıkmakta olduğu için, bazı metrik ve özelliklerin resmi Türkçe karşılıkları bulunmuyor, onları affınıza sığınarak İngilizce olarak bıraktık-
GDN gösterimleri ,GA bünyesinde Çok Kanallı Huniler (ÇKH) raporunda bir “dönüşüm yolu” elementi olarak kullanilabilecek.
GDN ve YouTube Zenginleştirilmiş Medya (videolar ve genişletilebilir bannerlar) ile olan etkileşimler ÇKH raporunda kullanılabilecek.
ÇKH raporlarında yeni boyutlar, görsel reklamları, çok daha kolay bir şekilde performans bazında sınıflandırmak için kullanılabilecek.
Above the fold boyutu ile, Google Active View kullanarak görselin gerçekten kullanıcının dikkatini çekebilecek kadar ekranında gözüküp gözükmediğine dair sınıflandırma.
Video reklamlar için Video Played Percent boyutu ile, eğer video reklamlarınız varsa bunları “%25’ten fazla”, “%50’den fazla”, “%75’ten fazla” ve “%100” olarak, videonun ne kadar izlendiğini belirten 4 gruba ayırma.
TrueView boyutu ile bir video reklamı, 30 saniyeden fazla görüntülenmiş olup olmadığı bazında sınıflandırabilme.
Yukarıdaki maddeleri aslında tek cümleyle özetlemek mümkün:
Artık GDN üzerinden verilen reklamların kullanıcı dönüşümüne hangi etapta ne kadar katkısı olduğunu, veri destekli bir şekilde sayısallaştırabilecek; bütçe ve performans raporlamasına çok daha net bir şekilde ulaşabileceğiz.
Peki, bu özelliği kullanabilmek için Google Analytics ayarlarımızda ne değişiklikler yapmamız gerekiyor? SEM ekibi olarak size bu konuda el vermek boynumuzun borcu. O vakit, başlayalım…
Öncelikle, söylemeye bile gerek yok ama ilk önce aşağıdaki iki maddeden emin olmalıyız :
Google Analytics hesabınıza bağlı bir AdWords hesabınız olmalı.
Analytics hesabi için en azından Edit iznine sahip olmalısınız.
GDN Gösterim Raporlama Kurulumu
Raporlamayı aktif hale getirmeden önce, eğer GTM kullanmıyorsanız;
Analytics takip kodunuzu, Display Advertising desteklemesi için, tek bir satır kod değiştirerek güncellemelisiniz. Örneğin, standart olarak kodunuz aşağıdaki gibi gözükürken :
Bold kısmı aşağıdaki şekilde değiştirmek gerekiyor :
Eğer GTM kullanıyorsanız, Analytics etiketi içindeki “Ad Display Advertiser Support” seçeneğini işaretlemeniz yetecektir.
Tabi kullanıcı gizliliği açısından önemli bir detay da şu: Değisiklik yapıldığında, sitenizin kullanıcı gizliliği sözleşmesinde Google Display Advertising kullandığınızı ve GDN gösterim datasını topladığınızı belirtmeniz gerektiğini unutmayın!
GDN Gösterim Raporlarını kullanabilmek için:
Analytics hesabınıza giriş yapın.
Yönetici menüsüne gidin.
GDN Gösterim Raporu kullanmak istediğiniz hesabı seçin.
Veri Kaynakları (Data Sources) sekmesine tıklayın
Veri Kaynakları menüsü içindeki AdWords sekmesinde, raporlamayı kullanmak istediğiniz AdWords hesabını bulun ve GDN Gösterim Raporları (GDN Impression Reports) kolonu içinden bu ozelliği açın.
Bu andan itibaren gösterim verisi toplanmaya başlayacak.
Raporları nasıl kullanırım?
GDN Gösterim Raporlama’yı aktif hale getirdikten sonra, Çok Kanallı Huniler menüsünün içinde aşağıdakileri görebilirsiniz:
Genel Bakış raporunun altında: Gösterim Destekli Dönüşümler ve Zengin Medya Destekli Dönüşümler.
Çok Kanallı Huni raporlarının çoğunda bir Etkileşim Tipi seçim kutusu. Buradan Çok Kanallı Huni raporlarını Gösterim, Tıklama, Direct ve Zengin Medya bazında filtrelemek mümkün.
Ek AdWords Boyutları : Above the Fold, TrueView ve Video Played Percentage(Above the Fold bütün Görüntülü reklamlarda, TrueView ve Video Played Percentage ise yalnızca Zenginleştirilmiş Medya reklamlarında kullanılabilir)Bu boyutlar, birincil ya da ikincil boyut olarak Çok Kanallı Huniler raporundaki tablolarda seçilebilir.
Aynı zamanda, bu boyutları yeni Segment’ler ve Model Karşılaştırma Aracı içinde kural yaratırken de kullanabilirsiniz.
Önümüzdeki haftalar içinde Google tarafından açılımı tamamlanacak, GDN üstünden reklam veren herkesin mutlaka kullanması gereken bu raporlama hakkında daha çok bilgi almak ve en kısa zamanda faydalanabilmek için SEM Dönüşüm Uzmanları’na ulaşabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmadı.
Yorum Yaz