Google Analytics 360, raporlama ve analiz alanlarındaki yeni geliştirmelerini sunmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta tüm Google Analytics 360 hesaplarında aktif hale gelen Gelişmiş Analiz (Advanced Analysis) modülü ile müşteri yolculuğunuzu daha yakından inceleyebilir, daha derin iç görüler elde edebilirsiniz. Ek olarak, Google 360 Suite içerisindeki farklı ürünlerinize ait olan ya da Adwords ve DoubleClick hesaplarınızdaki verilerinizi de bu modül içerisine dahil edebilirsiniz.
Advanced Analysis modülüne, Google Analytics 360 arayüzünde, sol menünün alt kısmından ulaşabilirsiniz.
Advanced Analysis, kullanıcı deneyimini derinlemesine analiz etmenize yardımcı olan üç yeni güçlü tekniğe sahip. Bu teknikleri kullanarak kitleler oluşturabilir, analizlerinizden çıkan öğrenme sonuçlarını raporlarınızda ve hedeflemelerinizde kullanarak verinizi değere dönüştürebilirsiniz.
Advanced Analysis şablonları 3’e ayrılıyor;
- Exploration (Keşif)
- Funnel Analysis (Dönüşüm Hunisi Analizi)
- Segment Overlap (Segment Çakışması)
Advanced Analysis – Anasayfa
Advanced Analysis modülünün ana sayfası, Google Data Studio’nun ana sayfası ile benzer tasarım özelliklerine sahip. Sol üst köşede analiz için seçtiğiniz Google Analytics hesabının mülk ve erişim bilgileri bulunuyor. Sağ üst köşede ise 360 hesabınızın organizasyon bilgilerini görebilirsiniz. Farklı bir Google Analytics hesabına geçiş yapmak için sağ tarafta bulunan organizasyon tercihlerini kullanmanız gerekli.
Analiz yapmaya başlarken Google tarafından önceden oluşturulmuş şablonları kullanmak için “Exploration”, ”Segment Overlap” ya da “Funnel Analysis” analizlerinden birini seçebilir, sıfırdan başlamak için ise boş sayfada analiz (Blank) kutucuklarını seçerek ilerleyebilirsiniz.
Raporlarınızı adlandırırken bir standart oluşturmaya veya anlaşılabilir olmasına özen gösterin. Aksi taktirde tüm raporlarınız “Exploration” , “Segment Overlap” , “Untitled Analysis” olarak adlandırılıp kaybolabilir.
Variables (Değişkenler)
Değişkenler bölmesi raporlarınızın sol tarafında bulunur ve analizinizdeki tarih aralığını, segmentleri, boyutları ve metrikleri ekleyebileceğiniz bir alan olarak görev alır. Google Analytics ara yüzünde bulunan raporlarda olduğu gibi tarih bazlı karşılaştırmalar yapabilir, boyut ve metrikleri sınır olmadan kullanabilirsiniz.
Tarih aralığının hemen altında “Segmentler” bulunuyor. Eğer şablon raporlar üzerinde işlem yapıyorsanız, ön-tanımlı olan segmentler (Google Analytics üzerinde oluşturulmuş segmentler) bu kısımda da görünür hale gelecektir. Ekleme ve çıkarma işlemlerini artı işareti ile gerçekleştirebilirsiniz. Segmentler alanında 10 adet segment sınırlaması bulunduğunu da hatırlatalım.
Segmentlerin altında “Boyutlar” ve “Metrikler” bulunur. Benzer şekilde, bazıları önceden yüklenmiştir ve artı işaretini tıklayarak ekleme yapabilirsiniz. Değişkenler bölmesinde aynı anda maksimum 15 boyut ve 10 metrik bulunabilir. Raporlarınıza segmentleri, boyutları veya metrikleri uygulamak için, çift tıklayın veya sürükleyip bırakın.
İpucu: Herhangi bir hata yaparsanız endişelenmeyin. Yapmanız gereken tek şey raporlama ekranın sağ üstünde bulunan “Geri Al” ve “Yeniden Yap” butonlarına tıklamanız.
Tab Settings (Sekme Ayarları)
Sekme ayarlarından raporunuzun tablo, çizelge ya da diyagram olarak görselleştirme seçeneklerini tercih edebilir, değişken bölmesinde bulunan segment, boyut ve metrikleri ekleyebilirsiniz. Çizelge ve diyagram tercihinizde kırılım boyutunuzu belirleyip analizinizi detaylandırabilirsiniz. Oluşturduğunuz raporun satır ve sütun görüntülemelerine sınır koyabildiğiniz gibi, filtre seçeneği ile de istediğiniz filtrelemeyi hızlıca uygulama özgürlüğünüz mevcut.
Line Chart görünümü
Exploration (Keşif)
Exploration raporu, Google Analytics arayüzündeki standart raporlara benzer bir görünüme sahip olsa da, çok daha güçlü bir analiz yapmanızı sağlayan özelliklerle donatılmış durumda. Verilerinizi esnek bir tablo düzeninde analiz etme imkanı ile, çok daha kısa sürede, çok daha gelişmiş iç görüler elde etme şansınız bulunuyor.
Google Analytics arayüzünde hali hazırda kullanıyor olduğunuz standart raporlarınızda, ek boyut kullanma limitiniz yalnızca 1 adettir. Advanced Analysis ile birlikte, iç içe geçmiş 5 satır ve sütunla etkileşim kurabilirsiniz. Tabloyu döndürebilir, görüntülenen satır / sütun sayısını değiştirebilir, önemli bir veri kümesi belirlediğiniz zaman, hızlıca bu veriyi segment olarak atayıp diğer analizlerinizde kullanabilirsiniz.
Verilerle Etkileşim
Bir Exploration tablosundan veya başka bir görselleştirmeden herhangi bir veri değerine sağ tıkladığınızda, çeşitli seçeneklerle karşılaştığınızı göreceksiniz. Başlangıç olarak Dahil Et (Include only selection) veya Dışla’yı (Exclude selection) seçebilirsiniz. Bu şekilde, Sekme Ayarlarınıza otomatik bir filtre uygulamış ve görselleştirmenizi de buna göre hızlıca güncellemiş olursunuz.
Ek olarak Segment Oluştur (Create segment from this selection) seçeneğini tıklayarak, ilgili veriyi yeni bir segment olarak Segment panelinize ekleyebilir, ileride yapacağınız Advanced Analysis çalışmalarında bu segmenti tekrar kullanılabilirsiniz.
Peki bu segmentleri Google Analytics arayüzündeki raporlarda da kullanabilir misiniz? Evet! Bunun için izlemeniz gereken iki adım var. Öncelikle değişkenler paneline gidip oluşturduğunuz segmentin üstüne sağ tıklayın ve ardından Publish (Yayınla) seçeneğine tıklayarak ilgili olan Google Analytics görünümünüzü seçin. Google Analytics segmentiniz hazır.
Diğer bir güçlü özellik ise, istediğiniz veri kümesini Audience listesi (Kitle) olarak atayıp (Build audience from this selection), yeniden pazarlama ya da diğer ilgili pazarlama platformlarınıza bağlayarak, hedefleme keskinliğinizi ve verimliliğinizi artırabilirsiniz.
Son olarak kullanıcılar hakkında daha detaylı bilgi almak için kullanıcıları görüntüle (view users) seçeneğine tıkladığınız zaman, Google Analytics arayüzünde bulunan “Kullanıcı Gezgini” raporuna yönlendirilirsiniz. Bu sayede değerli olduğunu düşündüğünüz veya performansını düşük bulduğunuz kitlelerinizin hareketlerini, yolculuğunu ve kullanıcı gezgini raporunun sağladığı diğer pek çok derinlemesine bilgiyi daha da fazla anlamlandırabilme imkanı bulabilirsiniz.
Funnel Analysis (Dönüşüm Hunisi Analizi)
Kullanıcıların sitenizdeki hedefleri tamamlamak üzere attığı adımları anlamak için Huni Analizi tekniğini kullanabilirsiniz. Örneğin, kullanıcıların satın alma işleminiz boyunca nasıl ilerlediğini hızlı bir şekilde görebilir ve geliştirilebilecek adımları tespit edebilirsiniz. Google Analytics 360’da bulunan Özel Dönüşüm Hunileri ile, bu çalışmayı maksimum 5 adım üzerinden gerçekleştirebilir durumdasınız. Ancak Advanced Analysis ile bu sayıyı 10’a çıkarabilir, daha uzun süreçlere ait optimizasyonlarınızı değerlendirebilirsiniz. Bu ek adımlar – birden çok segment ve boyut kırılma ekleme yeteneği ile birlikte – farklı kullanıcı gruplarının sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğuna dair de daha ayrıntılı bir bakış sunacaktır.
Funnel analizinde 4 segmente kadar kullanım hakkınız mevcut. Her segment raporda kendi rengiyle görüntülenmekte. Bu segmentlerin belirlediğiniz her adımda nasıl performans gösterdiğini görüntülemek için seçtiğiniz segmentin üzerine gelmeniz yeterli.
Diğer iki raporda olduğu gibi, dahil et/dahil etme, segment oluşturma, kitle yaratma ve kullanıcıları inceleme özellikleri bu raporda da bulunuyor. Süreçlerinizi belirli adımlarda terk eden kullanıcıları tekrar hedeflemek isterseniz Funnel analizi en büyük yardımcınız olacaktır!
Oluşturduğunuz funnel adımlarını değiştirmek istediğinizde sekme ayarlarından “Adımlar” menüsünün yanındaki kalem işaretine tıkladığınızda açılan sayfadan istediğiniz adımları ekleyebilirsiniz. Google Analytics 360’ın uzun süredir kullanımda olan Custom Funnel raporuna kıyasla, Funnel Analysis’in en büyük avantajı ise adımları oluştururken sadece boyutlarla sınırlandırılmamamız. Artık metrikleri de adım olarak ekleyerek elimizdeki dataları daha derinlere inen analizlerde kullanabileceğiz.
Advanced Analysis modülünde var olan funnel’lar daima kapalı funnel olarak davranırlar. Yani, funnel’a dahil veri, sadece ilk adımdan giriş yapmış veriye göre oluşturulur. Açık funnel’larda orta adımlardan da giriş yapılabilen bir ölçümleme mantığı mevcuttur.
Segment Overlap (Segment Çakışması)
Google Analytics segmentlerinizin birbiriyle nasıl örtüştüğünü ve ilişkilendiğini görselleştirmek ve analiz etmek için segment overlap özelliğini kullanabilirsiniz. Bir seferde maksimum 3 segment kullanabildiğiniz bu modül sayesinde, segmentlerinizi daha detaylı görerek, belirli kitleleri daha net ayırabileceksiniz. Öte yandan bu segmentleri Google Analytics’e veya diğer platformlara aktarılabilir, başka raporlarda, analizlerde ve hedeflemelerde kullanabilirsiniz.
Değerler panelinden analizinize yardımcı olacağını düşündüğünüz segmentleri seçip, sekme ayarları bölümünden segment karşılaştırma alanına sürükleyebilir veya tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Segment Overlap analiz sekmesini kullanarak segment karşılaştırmanızı sadece görsel olarak değil, boyut kırılımını yaparak eklediğiniz metriklerle birlikte performans karşılaştırmalarını yaparak da inceleyebilirsiniz.
Exploration analizinde olduğu gibi, bu modül üzerinden de segment ve audience listeleri oluşturup hem Advanced Analysis modülünde kullanabilir hem de Google Analytics arayüzünde kullanabilirsiniz. Bu analizle ilginizi çeken segmentlerdeki kullanıcıların detayını da yine “Kullanıcıları Göster” özelliğini kullanarak Google Analytics arayüzünde bulunan “Kullanıcı Gezgini” raporundan takip edebilirsiniz.
Advanced Analysis Limitleri
- Advanced Analysis yalnızca Analytics 360 müşterileri için kullanılabilir.
- Her kullanıcı için görüntüleme başına 200’e kadar bireysel analiz oluşturulabilir..
- Analiz başına 10 segment eklenebilir.
- Advanced Analysis, Google Analytics 360 ile aynı örnekleme limitlerine tabidir.
Dışa Aktarma
Analiz verilerini birkaç farklı formata aktarabilirsiniz. Bu sayede, verilerinizi bu biçimleri işleyebilecek diğer araçlarla paylaşmanıza olanak tanır.
1.Ekranın sağ üst köşesinde bulunan indirme butonuna tıklayın.
2.Aktarım formatınızı seçin.
- Google Sheets
- TSV
- CSV
Son Söz
Advanced Analysis modülü, barındırdığı birbirinden güçlü özellikler ile, hem analiz, hem de reklam ve hedefleme sahasında, kullanıcılarına büyük avantajlar sağlayacak bir potansiyele sahip. Halen beta aşamasında bulunduğunu da göz önüne alarak, ilerleyen günlerde yeni özelliklerin veya yamaların da ekleneceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Advanced Analysis modülü de dahil olmak üzere, pek çok farklı premium ölçümleme ve raporlama çözümleri sunan Google Analytics 360 ile ilgileniyorsanız, Türkiye’nin ilk ve en büyük Google Analytics 360 satış ortağı olan SEM ile iletisim@semtr.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz.