Beacon Nedir?

Beacon (Bluetooth Tabanlı Etkileşim Teknolojisi) düşük enerjili bluetooth teknolojisi aracılığıyla diğer akıllı cihazlara sinyal gönderen küçük kablosuz vericilerdir. Beacon, erişim menzilindeki mobil cihazlara mesaj göndermek için genellikle konum teknolojisinde veya yakın pazarlamada kullanılır. Her bir beacon bir CPU’su, radyosu ve bataryası olan çok basit cihazlardır. Düşük enerji kullandıkları için kurulumdan sonra defalarca kesintisiz sinyal yayını yaparlar. Beacon’nın tamamlayıcı kısmı, akıllı cihazlar tarafından benzersiz beacon olarak algılanır ve benzersiz bir kimlik numarasına akıllı cihazlar üzerinde sahip olur. Bundan sonra akıllı cihazlar beacon ile bağlanır ve beacon işlevini yerine getirir. Beaconlar, amaçlarına bağlı olarak birden fazla işlevi yürütebilir. Örneğin alışveriş merkezinde yürüdüğünüzde, hedef mağazanın yanından geçtiğinizde, beacon mobil cihazınıza bağlanır ve mobil cihazınıza mağazayla ilgili bir reklam paylaşır, bu reklam cep telefonunuzda bir SMS veya kullanırken girdiğiniz uygulamada açılır pencere olarak gözükür.

Beaconlar Nasıl Çalışır?

Geçmişten Günümüze Beacon Teknolojisi

10 Haziran 2013: Apple, iOS 7’nin bir parçası olarak iBeacon’u World Wide Developer Conference’da (WWDC 2013) tanıttı.

6 Aralık 2013: Apple, müşterilere ürünler, ürün incelemeleri ve fırsatlar hakkında mağaza içi bildirimler sağlamak için ABD’deki 254 mağazasının tümüne beacon yerleştirdi.

31 Temmuz 2014: ABD’deki En Büyük 100 perakendecinin 50’den fazlası mağazalarında beaconları test etmeye başladı.

2015 Başı: Facebook ve Shazam dahil en büyük ve en çok indirilen uygulamalardan bazıları, işlevlerine beaconları entegre etmeye başladı.

14 Temmuz 2015: Google, Apple’ın iBeacon’unun platformdan bağımsız bir rakibi olan Eddystone’u piyasaya sürdü. Eddystone, akıllı telefonunuza konuma dayalı içerik sağlamak için tasarlanmıştır. Platformlar arasında uyumlu olduğundan, geliştiricileri beacon teknolojisi ile çalışmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

2017 Sonu – Günümüz: Dünyanın her bir köşesinde pazarlamacılar veya yerel işletme sahipleri beacon teknolojisini farklı stratejileri için kullanmaya başladılar.

Beacon Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

Google Ads ile Geliştirilmiş Çevrimdışı İlişkilendirme.

Beacon sinyallerini Google Ads hesabınıza bağlayarak, arama yapan kişinin çevrimdışı etkinliği hakkında birçok yararlı bilgi edinebiliriz ve hatta mağaza ziyaretlerini izleyebiliriz. Bu, Google arama reklamlarınızı sunduğunuzda, mağazaya giren çevrimiçi kullanıcıların sayısını atayabileceğiniz anlamına gelir.

Geleneksel olarak, çevrimiçi pazarlama çabalarının çevrimdışı ilişkilendirmeyle nasıl bağlantılı olduğunu anlamak geleneksel bir anlayışı olanlar için anlaşılmaz bir hale bürünmüştür. Ancak, dijital reklamlarınızı tıklayan kullanıcıların temel etkileşim noktalarını izleyerek, dijital reklamlarınızın müşteri sayısını ve mağaza satışlarını artırmada ne kadar etkili olduğunu anlayabilirsiniz.

Tipik bir örnek şöyle olabilir:

1. Adım: Kullanıcı, “ayakkabı” arama terimini yazar.

2. Adım: Google arama reklamınız görünür.

3. Adım: Kullanıcı, arama reklamını tıklar, ürüne göz atar ve ardından telefonunu kapatır.

4.Adım: Bu kullanıcı, ayakkabıları satın almadan önce denemek istediğine karar verir ve böylece mağazanıza girer.

5. Adım: Mağazaya girdiklerinde, telefonları mağazanızın beacon teknolojisinden bir tanımlayıcı sinyali alır.

6. Adım: Beacon, bu telefonun arama reklamınızı tıklayanla aynı olduğunu anlar ve bu verileri Google Ads hesabınıza bir “mağaza ziyareti” olarak bağlar.

Bu sayede daha önce sizinle ilgilendiğini bildiğiniz müşteriyi bir mesaj veya bildirimle uyarmak hem kullanıcı aksiyonu hem de müşteri bilinirliği açısından size pozitif katkı sağlayacaktır. Daha önce internet mağazasından baktığınız bir ayakkabı için fiziksel mağazaya gittiğinizde o ayakkabı özelinde indirim kazandığınızı telefonunuzdan görmek sizi oldukça şaşırtacaktır.

Konumsal Mağaza Dışı Pazarlama.

Bu konuma dayalı teknolojiyi kullanarak, mağaza dışı pazarlamanızı kişiselleştirebilir ve potansiyel yaya trafiğinden para kazanmanıza yardımcı olabilirsiniz.

Binlerce kişinin yürüdüğü bir caddede bulunan bir işletmenin stratejisi üzerine beaconları kullanarak mağaza dışındaki cihazalara indirim bildirimi göndermesi o işletmenin mağaza dışı pazarlamasını oldukça geliştirecektir.

Gelişmiş Veri Toplama.

Beaconların işletmelere sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi müşteri hareketlerini mağaza bazında haritalandırabilmektir. Bu sayede müşterilerinizin mağazanızda nasıl ve nerede hareket ettikleri hakkında daha güvenilir bilgiler toplayabilirsiniz. Ürün listelemelerinizi ve mağaza içi düzeninizi uyarlamak ve geliştirmek için bu verileri e-ticaret istatistiklerinizle birlikte kullanabilirsiniz. Müşterilerinizin çoğunun zamanlarını mağazanızın arkasındaki ev eşyaları bölümüne göz atarak geçirdiğini fark ediyorsanız, belki bu alanı genişletebilir veya öne çıkarabilirsiniz. Sonuç olarak bu veriler, müşteri yolculuğunuzu iyileştirmenize, gelecekteki pazarlama kampanyalarını uyarlamanıza ve mağaza içi dönüşümlerinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Google My Business İyileştirmesi.

İşletmenize bir beacon cihazı yerleştirmek Google My Business (GMB) ile entegrasyonun iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. Beacon cihazının kendisi, GMB listesinde gösterilen doğruluğu artırarak şirketiniz için popüler ziyaret zamanlarını izleyebilirsiniz. Google’ın Yerel Rehberler hizmeti aracılığıyla, işletmeniz için daha fazla yorum toplayabilirsiniz. İşaret ayrıca, check-in hakkında daha fazla bilgi toplamanıza ve kullanıcılardan mekanın fotoğraflarını yüklemelerini istemenize yardımcı olacaktır.

Müşteri Avantajları.

Pazarlamacı için beacon teknolojisinin faydalarının açık olduğunu görebiliriz, ancak tüketicilerin kendilerini unutamayız. Beacon cihazları, alışveriş deneyimi sırasında müşteri ile mağaza arasına ek bir kişiselleştirilmiş etkileşim katmanı ekleyerek kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olur. En sevdikleri markaların hedefli reklamları ve teklifleri güven, aidiyet ve aşinalık oluşturur. Tüketiciler artık perakende pazarında hem çevrimiçi hem de çevrimdışı çok fazla seçeneğe sahipken, markanıza güven oluşturmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. PWC tarafından bu yıl yapılan bir araştırmada, tüketicilerin % 35’inin perakende satın alma için ilk üç nedeni arasında “markaya güven” olduğunu buldular.

Düşük Güç Kullanımı.

Beaconlar bu kadar işleve yardımcı olsalar da aslında küçük ve az enerji harcayan cihazlardır. Saat pili ile çalışan beaconlar kurulumdan sonra sadece yılda bir bakıma ihtiyaç duyarlar.

Beacon Teknolojisi ve SEO

Beaconlar ile birlikte yerel aramalarda ön plana çıkmak mümkündür.

Beaconlar yerel işletmelere bir çok fayda sunarken bu faydadan en büyük payı yerel arama sonuçlarındaki önceliklendirme almaktadır. Beacon teknolojisi ile birlikte Google, işletmeniz hakkında özelleştirilmiş verilere sahip olur ve bu veriler yerel arama sonuçlarında sizi ön plana taşır.

Doğru trafik yönlendirme stratejisi.

SEO için organik trafik en önemli husustur. Web içerisinde gezinen kullanıcı adayları için doğru tecrübeyi hedefleyen SEO çalışmaları, beacon teknolojisinin hedeflediği yaya trafik akışı için vazgeçilmez bir etkendir. Doğru içerikleri ve kullanıcı davranışlarının ölçülmesi ile kullanıcı üzerinde en iyi algı SEO tarafından yaratılacaktır.

Kullanıcı davranışlarının belirlenmesi.

Beaconlar sayesinde işletme içerisinde müşteri deneyimleri en üst düzeyde ölçülebilir. Müşteri davranışlarını incelemek ve anlamak onların sıkça karşılaştıkları problemleri veya ilgilerini çeken durumları görebilmek için en büyük etkendir. Bu sayede sıkça sorulan sorular gibi müşteri özelinde oluşturulan içerikler kişiselleştirilebilecektir.

Hazırlayan: Buğra Tan