2017 yılında Google tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki internet kullanıcılarının %56’sı bilgisayar yerine akıllı telefon kullanarak online olmaktadır. Türkiye özelindeki bu oran aslında Dünya genelinde de aynıdır ve artmaya devam etmektedir. Bu durum temelde bizlere Google’ın neden mobil öncelikli indekslemeye (Mobile First Indexing) geçtiğini ve mobil sayfalara daha fazla önem verdiğini göstermektedir.

Soru: En çok hangi cihazla online oluyorsunuz?
Kaynak: Google Customer Barometer

Yukarıda görülen oranla birlikte günümüzde internet kullanıcıları, ulaşmak istedikleri sayfaların açılmasını çok uzun süre beklemek istememektedir. Bu durum, kullanıcıların siteden çıkma oranını gözle görülür şekilde arttırmaktadır ve kullanıcı kaybına sebep olmaktadır. Örneğin; Amazon’un açıkladığı rakamlara göre bir sayfanın açılış hızı saniyenin sadece 10’da 1’i kadar yavaşlarsa satışlar da %1 oranında düşmekte, bu da senelik 1.6 milyar $’lık kayıp anlamına gelmektedir.  

Google verilerine göre ise kullanıcıların 3 saniyeden uzun sürede açılan sayfalardan çıkma oranı, ülkeye ve sektöre göre değişiklik gösterebilir olsa da ortalama olarak %40’tır. İşte tam olarak bu sebeplerden dolayı, Google bizlere “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)” projesini sunmaktadır.


AMP Nedir?

AMP (Accelerated Mobile Pages), bir web sitesinin mobil sayfalarının daha hızlı yüklenmesini sağlayan ve var olan web teknolojilerine dayanan açık kaynak kodlu bir girişimdir / yöntemdir. Örnek olarak, içerisinde AMP kullanılan bir kodu aşağıda görebilirsiniz:

AMP, temelde sadeleştirilmiş bir HTML formudur ve HTML kodundan çok da farklı değildir ancak birçok bileşeni vardır ve kendi içerisinde üç farklı parçadan oluşur:

  • AMP HTML
  • AMP JS
  • Google AMP Cache

AMP HTML, daha iyi ve daha güvenli bir mobil performans için temel HTML kodları üzerindeki bazı eklemeler ve sınırlamalar yapmaya dayanır.

AMP JS Kütüphanesi, AMP sayfalarda klasik JavaScript kodlarının kullanılmasına izin verilmediğinden dolayı AMP sayfalar için sunulan hazır bir JS kod kütüphanesidir. Bu kütüphaneden kullanılan JS kodları, HTML sayfaların normalden daha hızlı yüklenmesini sağlar, AMP’nin en iyi performans yöntemlerini uygular, kaynak yüklemeyi yönetir ve bir sayfanın hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlamak için özel etiketler sunar.

Kısacası AMP, normal JS kodlarının kullanıldığı duruma göre daha az dizayn sağlarken buna karşılık olarak çok daha fazla hız sağlar.

Google AMP Cache (Google AMP Önbelleği) ise sitenizdeki geçerli AMP sayfalarını önbellekte saklar ve onlara sürekli hızlı erişim sağlar, içeriği her seferinde sayfadan getirmek zorunda kalmaz. AMP sayfalarınızı Google AMP Önbelleği ile yüklemek oldukça kolaydır. Bunun için bir Google AMP Önbellek URL’i oluşturmak gereklidir ve bu URL, kaynak URL’in HTTP veya HTTPS olarak kullanılabilir olup olmadığına bağlı olarak oluşturulur:

Örneğin;
https://semtr.com/ URL’i için AMP Önbellek URL’i https://cdn.ampproject.org/c/s/semtr.com/ şeklinde olmalıdır.

Her AMP dosyası, AMP JS Kütüphanesi içerir ve birkaç önemli kural ekleyerek / geçerli kılarak biçimlendirmenizde optimum performans sunmayı amaçlar. Örnek AMP JS Kütüphanesi yapısını yanda görebilirsiniz:

Tüm bunlar dışında; eğer web sitenizde özel bir Javascript kodu kullanmıyorsanız ve siteniz çoğunlukla statikse, sitenizin 2. bir versiyonunu (AMP versiyonunu) dahi oluşturmanız gerekmeyecektir. Ancak kaynak kodunuzda bir AMP sürümünüz varsa, bunu AMP HTML bağlantısıyla belirtebilirsiniz. Canonical etiketi kullanarak da sayfanızın asıl HTML sürümünü Google’a gösterebilirsiniz.

AMP’li Sayfalar Google Sonuçlarında Nasıl Görünür?

                          


AMP’li sayfalar, yukarıdaki örneklerde de görebileceğiniz gibi nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın (featured snippet, video, news, organik) AMP amblemi olan
şimşek ile birlikte gözükür. Haber sonuçlarında genellikle “Top stories” olarak görülmektedir. Böylece SERP’te (search engine result page) AMP’li bir sayfayı kolayca normal sonuçlardan ayırt edebilirsiniz.

Siz de AMP ile sonuçlanan bir arama sonucu görmek istiyorsanız mobil cihazınızdan haber değeri taşıyabilecek bir sorgu yapabilirsiniz. Örneğin; Kim Kardashian veya Donald Trump araması yaptığınızda karşınıza mutlaka bir AMP sonucu çıkacaktır!

AMP Site ve Sayfa Hızına Nasıl Etki Eder?

Sayfa hızının (özellikle mobilde) sıralama faktörü olmasından sonra sayfa hızı büyük önem kazanmıştır. Sayfa hızının optimum değere yaklaşması için 3 saniye veya daha kısa olması, bu süreden daha önce açılabiliyor olması tavsiye edilmektedir. Sayfa hızının 3 saniye sınırından fazla olması, kullanıcının siteden hemen çıkma oranında (bounce rate) artışa ve dönüşüm oranında (conversion rate) düşüşe sebep olmaktadır.

AMP, sayfalara anlık yükleme hızı sağlayabilir çünkü;

  • Eklentilerin sayfa yüklenmesini geciktirmesini engelleyebilir,
  • 3.parti JavaScript kodlarını sayfanın taranan ilk kısmının dışında tutabilir,
  • CSS’leri boyut sınırlamasıyla çalıştırabilir,
  • Dosyaların çağrılmasında küçük boyutlarda işlem sağlayabilir ve
  • Kaynak yüklemesini önceliklendirebilir.

Çünkü AMP; HTML, CSS ve Javascript’in basitleştirilmiş ve belirli sürümlerini kullanmanıza izin verir. Dolayısıyla tüm sayfalar salt okunabilirlik ve saf hız için tasarlanır ve bu durum sayfa ve site hızında önemli etkiye sahiptir.

Örneğin; Zaplabs’ın yaptığı bir AMP çalışmasına göre, AMP sayfasının yüklenme süresi, AMP öncesi yüklenme süresine göre %600 iyileşme sağlarken bu süre 6 sn’den 1 sn’ye inmiştir. Google Lighthouse üzerinde ise bu sayfa test edildiğinde normalde 80 puanın iyi kabul edildiği Lighthouse puanının 68’den 94’e yükseldiği görülmüştür.

Aşağıda da görebileceğiniz gibi AMP’li olmayan sayfa tamamen yüklenmeye çalışırken AMP’li sayfa 4 kez yeniden yükleniyor bile!

Bir diğer çalışmadan ortaya çıkan sonuç ise The Washington Post case’i. Trafiğinin yaklaşık %55’ini mobil cihazlardan alan The Washington Post, 2016 yılında kullanıcılarına daha hızlı bir mobil deneyim sağlamak amacıyla yola çıkarak AMP çalışması yapmış ve bu çalışma sonucunda oldukça başarılı veriler elde etmiştir. AMP geçişi sonrası sayfa hızında %88 artış görülen TheWashingtonPost’ta günde 1000’den fazla AMP’li sayfa yayını gerçekleşmiştir. Ayrıca AMP geçişi sonrası 7 gün içinde geri dönen mobil kullanıcı sayısında %23 oranında bir artış görülmüştür.

The Washington Post ve benzeri AMP çalışmalarını görmek ve AMP’nin web siteleri üzerindeki etkisini verilere dayanarak incelemek isterseniz AMP Project case study’lerine buradan ulaşabilirsiniz.

AMP’nin SEO’ya Etkisi ve AMP Kullanma Kararı

Mobil Öncelikli İndeksleme geçişinden, sayfa hızının sıralama faktörü olmasından ve AMP’nin sayfa hızına olan direkt etkisinden yola çıkarak şunu söyleyebiliriz: AMP’nin SEO’ya etkisi yadsınamaz.

Ancak yine de AMP geçişi öncesi düşünülmesi gereken bazı konular var: AMP her site ve her sayfa için gerekli mi? Sıralama alınabilecek kelimelerde hangi oranda AMP sonuçlar çıkıyor? Sayfalarda AMP kullanmak için harcanacak eforun karşılığı alınabilecek mi? Rakiplerinizin AMP kullanma durumu ne?

Eğer AMP kullanmaktaki amacınız SEO odaklı olarak iyileşmek ve organik sıralamalarda daha görünür olmak ise, AMP kullanmadan önce mutlaka bu konularda düşünmek gerekiyor.

  • Örneğin; sıralama alabileceğiniz tüm kelimelerde organik sonuçlarda zaten ilk sıraları domine ediyorsanız ve / veya bu kelimelerde sıralama alan sonuçlar arasında AMP kullanan sayfalar yoksa ve sayfa hızınız iyi düzeyde ise AMP kullanmanız harcadığınız eforun karşılığını size organik olarak vermeyecektir.

                 

  • Ancak sıralama alabileceğiniz bazı kelimelerde organik sıralamada üzerinizde yer alan sonuçlar AMP sonuçlarıysa ve sizden daha iyi performans sergiliyorlarsa belirli sayfalarınızda AMP kullanmaya başlayarak performansınızı gözlemleyebilirsiniz. Böylece tüm sayfalarınıza AMP çalışması yaparak efor ve kaynak harcamamış olur ve performansınıza göre aksiyon alırsınız.
  • Değerlendirmeniz gereken bir diğer konu ise sıralama alabileceğinizi düşündüğünüz ancak aslında sizin rakibiniz sayılacak hiçbir sitenin sıralama almadığı, yalnızca haber sitelerinin sıralama aldığı kelimeler. Eğer bir sonuç sayfasında gerçekten rakibiniz olarak sayılabilecek, sizinle aynı kulvarda yarışan bir web sitesi bulunmuyorsa ve bu sorguda çoğunlukla AMP’li haber siteleri yer alıyorsa yine AMP kullanarak harcayacağınız eforun ve kaynağın karşılığını organik trafik olarak alamazsınız. Çünkü AMP kullansanız da sayfanız, o sorguda sonuç alan sitelerin daha üst sırasında yer alamayacaktır. Bu durumda AMP kullanmak için harcayacağınız kaynağı site hızı optimizasyonu için kullanabilir ve siteniz için iyileştirmelere giderek gerçekten hedefleyebileceğiniz kelimeler için çalışmış olursunuz.

Tüm bu sorular ve değerlendirmeler sonrasında sonuç ne olursa olsun yeterli kaynak ve eforunuzun olduğunu düşünüyorsanız ve “Ben mutlaka AMP kullanmak ve bunu deneyimlemek istiyorum” diyorsanız AMP kullanıp kullanmamak tamamen size kalmış! Başka hiçbir katkı sağlamayacağı durumda bile AMP, site hızında önemli etkiler yaratacaktır.

Yazıyı sonlandırırken şunu belirtmek gerekir ki; özellikle haber siteleri için bir nevi sıralama faktörü haline gelen ve birçok avantajı bulunan AMP’nin, yakın gelecekte diğer tüm web siteleri için de sıralama faktörü haline geleceği beklenmektedir.

Hazırlayan: Sr. SEO Executive Ece Aydemir